Αντικείμενο της παρούσας πραγματείας είναι η ανασύνθεση των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1916 (περισσότερο γνωστών ως «Νοεμβριανών» εξαιτίας της χρήσης του Ιουλιανού ημερολογίου). Μέσα στην κρίσιμη συγκυρία του Εθνικού Διχασμού, η Αθήνα και σε ελάσσονα κλίμακα η επαρχία υπήρξαν το θέατρο βίαιων συγκρούσεων. Η εμπλοκή σε αυτές ήταν πολύπλευρη. Βενιζελικοί, αντιβενιζελικοί και Σύμμαχοι έφεραν ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης. Οι πρώτοι κατηγορήθηκαν για υπονόμευση του κράτους με απώτερο σκοπό τη στρατιωτική κατάληψη της Αθήνας από τους Συμμάχους και την εγκατάσταση του Βενιζέλου στην εξουσία. Οι δεύτεροι ενεργοποίησαν έναν αποκρουστικό μηχανισμό καταστολής. Τέλος, η κλιμάκωση της έντασης οφειλόταν σε μεγάλο ποσοστό στις προκλητικές και υπερφίαλες μεθόδους των Συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν των γεγονότων. Έως σήμερα, τα «Νοεμβριανά» δεν ευτύχησαν να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης σε τόσο εκτεταμένη κλίμακα. Το κενό αυτό συμπληρώνει η παρούσα πραγματεία. Η ανασύνθεση των συμβάντων επιχειρήθηκε με βάση το πλούσιο, αποκαλυπτικό και εντελώς άγνωστο αρχείο της Μεικτής Επιτροπής Αποζημιώσεων των θυμάτων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
Ο Ιωάννης Γ. Μουρέλος είναι καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Στο παρελθόν συνεργάσθηκε με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας. Κατά καιρούς έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Παρισιού, του Άμστερνταμ και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης. Είναι συγγραφέας αυτοτελών μελετών και πολλών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (Chevalier des Arts et des Lettres).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα