Τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού

Τρεις θεοσεβείς λόγοι

Soren Kierkegaard

10.00€ -10% 9.00€
Τι μπορεί να διδαχθεί κανείς από τον φυσικό κόσμο και μάλιστα από τα λουλούδια και τα πουλιά, δηλαδή από τους κατά τον Κίρκεγκωρ "θεϊκά διορισμένους δασκάλους" των αγωνιώντων ανθρώπων; Οι τρεις "θεοσεβείς λόγοι" για Τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού -κατά συνέπεια και το ευαγγελικό απόσπασμα στο οποίο αναφέρονται- δεν πρέπει να διαβαστούν ως ειδυλλιακό ποίημα που περιγράφει νοσταλγικά τη φύση και μας προτρέπει να επανασυνδεθούμε μαζί της, αλλά ως πρότυπο για την ανθρώπινη αγωγή. Απροϋπόθετη σιωπή, απροϋπόθετη υπακοή, απροϋπόθετη χαρά: ό, τι είναι φυσικό για τα λουλούδια και τα πουλιά είναι τέχνη για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι όμως δεν οφείλουν μόνο να τα μιμηθούν, αλλά και να επιλέξουν να διδαχθούν από αυτά τη σιωπή, την υπομονή και τη χαρά. Με άλλα λόγια, εμείς οι άνθρωποι μπορούμε και πρέπει να επιλέγουμε τον εαυτό μας, και με αυτόν τον τρόπο και μόνο να γινόμαστε τελικά ο εαυτός μας.
Soren Kierkegaard

Soren Kierkegaard (Συγγραφέας)

Ο Soren Aabye Kierkegaard γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 5 Μαΐου του 1813 και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1855. Υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς της δανικής "χρυσής εποχής" της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης στη χώρα. Το έργο του διαπερνά τα σύνορα της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ψυχολογίας, της λογοτεχνικής κριτικής, της λογοτεχνίας και της μυθιστορηματικής αφήγησης. Ο Kierkegaard εισήγαγε το καυστικό στυλ αφήγησης με στόχο την κριτική στο κατεστημένο και την αναθεώρηση της Χριστιανικής πίστης εντός του χριστιανικού κόσμου. Παράλληλα, συνέβαλε κατά πολύ στην αναβάθμιση κάθε τομέα στον οποίο ασχολήθηκε. Θεωρείται "πατέρας του υπαρξισμού", αλλά και ως ο διανοούμενος που άσκησε κριτική στο έργο του Χέγκελ και των Γερμανών ρομαντικών. Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που συνέβαλε στην ανάπτυξη του ρομαντισμού, για το λογοτεχνικό πειραματισμό του, τη ζωντανή αναπαράσταση βιβλικών χαρακτήρων και τη μεταφορά τους σε σύγχρονα μοτίβα, την εφεύρεση νέων εννοιών που από τότε έχουν ανιχνευθεί και αναλυθεί πολλάκις από διανοούμενους, τις παρεμβάσεις του στην σύγχρονη άσκηση πολιτικής εξουσίας από την δανική εκκλησία και τις ένθερμες προσπάθειές του να αναλύσει και να ανανεώσει τη χριστιανική πίστη. Ο Kierkegaard, τέλος, καιγόταν από το πάθος του θρησκευτικού ποιητή και διέθετε απίστευτο διαλεκτικό ταλέντο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Τσακίρη (Μεταφραστής)

Η Βασιλική Τσακίρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορία της φιλοσοφίας από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και σήμερα διδάσκει ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Η διδακτορική διατριβή έχει δημοσιευτεί σε αναθεωρημένη μορφή στα αγγλικά με τον τίτλο Kierkegaard: Anxiety, Repetition and Contemporaneity (Palgrave/Macmillan, 2006).

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
105
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.19 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση