Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας

Maxime Vuillaume

17.00€ -10% 15.30€
«Όσο μακριά μπορεί να φτάσει το βλέμμα βλέπεις μόνο πηλήκια να κινούνται, ξιφολόγχες ν’ αστράφτουν, λάβαρα ν’ ανεμίζουν. (…) Το πλήθος φωνάζει, τραγουδά, ουρλιάζει, μουγκρίζει. Τι τραγουδάει; Tη Μασσαλιώτιδα. Τι φωνάζει; “Ζήτω η Κομμούνα!”» Μέσα από τέτοιες εικόνες, με ιδιαίτερη αφηγηματική ζωντάνια και παραστατικότητα, ο Μαξίμ Βιγιόμ αποτυπώνει στις ημερολογιακές του σημειώσεις από τις μέρες της Κομμούνας τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του παγκόσμιου εργατικού κι επαναστατικού κινήματος. Ο Βιγιόμ είναι αυτόπτης μάρτυρας, συμμετέχει στα τεκταινόμενα της Κομμούνας και διηγείται το πώς πολέμησε, πώς πολέμησαν οι άλλοι, πώς αγωνίστηκε το προλεταριάτο του Παρισιού εκείνο το συγκλονιστικό διάστημα του 1871. Τα Κόκκινα τετράδια της Κομμούνας αποτελούν ένα ιστορικής σημασίας ντοκουμέντο, που για πρώτη φορά κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τη Σύγχρονη Εποχή, καθώς μέσα από την αφήγηση-μαρτυρία του συγγραφέα έρχονται στο φως στοιχεία για το επαναστατικό έργο των Κομμουνάρων.
Κυριακή Α. Καμαρινού

Κυριακή Α. Καμαρινού (Μεταφραστής)

Η Κυριακή Καμαρινού είναι δασκάλα. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1964). Έζησε τα παιδικά της χρόνια (1965-1977) στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης. Τελείωσε τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (1985) και μετεκπαιδεύτηκε στο ΜΔΔΕ, στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Το 1996, ύστερα από εξετάσεις, πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στον τομέα της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων". Υποστήριξε τη διατριβή της με θέμα "Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Η περίπτωση της συνεχούς επιμορφωτικής διαδικασίας των Ελλήνων πολιτικών κρατούμενων περιόδου 1924-1974", στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (2002). Από το 1997 εκλέγεται μέλος του ΔΣ και του Προεδρείου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Θουκυδίδης" Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Δασκάλων στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Προβληματισμού του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (1985) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Θέματα Παιδείας", στο οποίο δημοσιεύει κείμενα και μεταφράσεις. Από το 1989, δραστηριοποιείται στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτκών - ΕΣΥΝ.

Ελένη Κοτσαλίδου (Μεταφραστής)


Maxime Vuillaume (Συγγραφέας)

Ο Μαξίμ Βιγιόμ (1844-1925) σπούδασε Μηχανική στη σχολή Ecole des mines. Στα χρόνια της νιότης του, στο Παρίσι, ήρθε σε επαφή και παρακολουθούσε επαναστατικούς κύκλους. Τις μέρες της Κομμούνας εξέδίδε μαζί με τους Εζέν Βερμέρς και Αλφόνς Ουμπέρ την εφημερίδα Le Pere Duchene (Ο Μπαρμπα-Ντουσέν) η οποία κυκλοφόρησε από τις 6.3.1871 μέχρι και τις 22.5.1871. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει και να βρει καταφύγιο μαζί με άλλους Κομμουνάρους στην Ελβετία. Επέστρεψε στη Γαλλία μετά από την «αμνηστία» που δόθηκε το 1880, ύστερα από σκληρούς αγώνες του γαλλικού λαού, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. (Πηγή: "Σύγχρονη Εποχή", 2022)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
384
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.66 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση