Τα επιδεικτικά επιγράμματα Ι
zoom in
[set 13 τόμων] Το επίγραμμα ξεκίνησε από λίγες λέξεις που χάραζαν οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στα ηρώα, στους τάφους των δικών τους και στα βάθρα των αγαλμάτων τους. Οι λέξεις δήλωναν κυρίως σε ποιον γίνεται η αφιέρωση, ποιος ήταν ο πατέρας και η πατρίδα του και για ποια πράξη γίνεται η αφιέρωση αυτή και η επιβράβευση. Αργότερα, και σιγά-σιγά, το επίγραμμα παύει να γράφεται μόνο σε μεγάλες πλάκες ή σε στήλες και σε βάθρα, διευρύνει τα θέματα του, αποκτά αυτοτέλεια και γίνεται πια "έκφραση". Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το επίγραμμα επικρατεί σαν το ολιγόστιχο ποίημα που αναφέρεται σε ποικίλα μικρά θέματα, κάνει επισημάνσεις ουσίας και νοήματος, με επιμελημένη έκφραση, που υπονοεί περισσότερα απ΄ όσα η συνοπτικότητα του επιτρέπει. Εκφράζει, διδάσκει, διασκεδάζει, προκαλεί αναμετρήσεις. Η "Παλατινή Ανθολογία" συντίθεται από ποιήματα της ελληνικής κλασικής περιόδου, της αλεξανδρινής, της ρωμαϊκής και χριστιανικής (από το 600 π.Χ. μέχρι το 900 μ.Χ.) και όλα είναι στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα από Έλληνες ή και ελληνομαθείς της αλεξανδρινής εξάπλωσης, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής διαδοχής. Τα θέματα των επιγραμμάτων καλύπτουν όλους τους κύκλους του ανθρώπινου βίου: τον έρωτα, το θάνατο, την ανδραγαθία, τη σάτιρα, το παιχνίδι, τη μεταφυσική διάσταση. Πρωταγωνιστούν ποιητές και συγγραφείς, ηγέτες και πλούσιοι, ναυαγοί και αγρότες, φτωχοί και ασήμαντοι, γυναίκες και παιδιά, νέοι κ.α. Η ομορφιά, η λιτότητα και η τελειότητα πολλών επιγραμμάτων λάμπει μέσα στις σελίδες του έργου, που κυκλοφορεί σε 13 τόμους, σε γλαφυρή μετάφραση του κλασικού φιλολόγου Κώστα Τοπούζη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίπατρος ο Σιδώνιος (Συγγραφέας)

Ο Αντίπατρος ήταν Έλληνας συγγραφέας και ποιητής του 2ου αιώνα π.Χ.. Είναι γνώστος για την λίστα που συνέταξε για τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλφειός ο Μυτιληναίος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κριναγόρας ο Μυτιληναίος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς (Συγγραφέας)

Επιγραμματοποιός της εποχής του Αυγούστου. Φίλος και προστατευόμενος του υπάτου της Μακεδονίας Λευκίου Καλπουρνίου Πείσωνος. Εργάστηκε ως διδάσκαλος στη Ρώμη όπου πιθανολογείται ότι εκπροσώπησε την πόλη του, ηγούμενος επίσημης αποστολής. Στο προοίμιο του Στεφάνου του ο Φίλιππος τον παρομοιάζει με στάχυ ("Αντίπατρος πρέψει στεφάνω στάχυς"). Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει πάνω από εκατό επιγράμματά του (επιτύμβια, αναθηματικά, επιδεικτικά, συμποτικά, σκωπτικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απολλωνίδης ο Σμυρνεύς (Συγγραφέας)

Απολλωνίδης (και Απολλωνίδας) ο Σμυρνεύς. Επιγραμματοποιός του 1ου αιώνα μ.Χ. Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει περίπου τριάντα επιγράμματά του, τα οποία συγκαταλέγονται στον "Στέφανο" του Φιλίππου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύηνος ο Ασκαλωνίτης (Συγγραφέας)

Ποιητής από την Ασκάλωνα της Συρίας. Πιθανότατα έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. Με το όνομα Εύηνος, πάντως, αναφέρονται τέσσερις ποιητές στην Παλατινή (Εύηνος Σικελιώτης, Εύηνος Ασκαλωνίτης, Εύηνος Γραμματικός, Εύηνος Αθηναίος) ως δημιουργοί ένδεκα επιγραμμάτων, οπότε είναι άκρως επισφαλής ή απόδοση πατρότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίφιλος ο Βυζάντιος (Συγγραφέας)

O Αντίφιλος ο Βυζάντιος ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε την εποχή του Αυγούστου. Θεωρείται από τους πιο κομψούς και γόνιμους ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας, στην οποία σώζονται περί τα πενήντα επιγράμματά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσσος (Συγγραφέας)

Ο Βάσσος Λόλλιος ήταν Έλληνας ποιητής του Α΄ μ.Χ. αιώνα από την Σμύρνη, που εμφανίζεται στην Παλατινή Ανθολογία και ως Βάσσος, Βάσσος ο Σμυρναίος, Λόλλιος Βάσσος. Έζησε στην Ρώμη και συνδέθηκε με τον Γερμανικό του οποίου υπήρξε πιστός οπαδός. Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται περί τα δώδεκα επιγράμματα υπό τα παραπάνω ονόματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιουλιανός ο Αιγύπτιος (Συγγραφέας)

Ο Ιουλιανός από Υπάρχων λεγόμενος και Αιγύπτιος ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός. Πιθανότατα ήταν αξιωματούχος στην Αίγυπτο. Ήταν χαρακτηριστικός ποιητής της παρακμής: κομψός, με άρτια τεχνική άλλα και επιτηδευμένος. Περιλαμβανόταν στον "Κύκλο" του Αγαθία και σώζονται 71 επιγράμματά του στην "Παλατινή Ανθολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιάνωρ (Συγγραφέας)

Ο Βιάνωρ ήταν γραμματικός και επιγραμματοποιός από την Βιθυνία. Έζησε στις αρχές του Α΄ μ.Χ. αιώνα και περιλαμβανόταν στον Στέφανο του Φιλίππου. Σώζονται περί τα 21 επιγράμματά του, από τα πολύ καλά της "Παλατινής Ανθολογίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όνεστος (Συγγραφέας)

Ποιητής με καταγωγή από την Κόρινθο ή το Βυζάντιο. Έζησε στα χρόνια περί τη γέννηση του Χριστού. Δέκα επιγράμματά του περιλαμβάνονται στον "Στέφανο" του Φιλίππου, στην "Παλατινή", ενώ πιθανότατα δικά του είναι άλλα ένδεκα επιγράμματα που βρέθηκαν γραμμένα πάνω σε ένα μνημείο αφιερωμένο στις Μούσες του Ελικώνα, κοντά στις Θεσπιές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντιφάνης ο Μακεδών (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρχίας ο Μυτιληναίος (Συγγραφέας)

Ο Αρχίας υπήρξε ελάχιστα γνωστός ποιητής. Πρέπει να ήταν σύγχρονος του Αρχία του Αντιοχέα, με τον οποίον ο Beckby τον ταυτίζει. Υπάρχουν 5 επιγράμματά στην "Παλατινή Ανθολογία" με το όνομά του, από τον "Στέφανο" του Μελέαγρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λέων ο Φιλόσοφος (Συγγραφέας)

Ο Λέων ο Φιλόσοφος ή Λέων ο Μαθηματικός ήταν περίφημος Βυζαντινός λόγιος του 9ου αιώνα, ένας εκ των πρωτεργατών της Αναγέννησης των Μακεδόνων, μαθηματικός, γεωμέτρης, αστρονόμος και φιλόσοφος. Δίδαξε στην σχολή της Μαγναύρας και η φήμη του ήταν τόση που ο χαλίφης της Βαγδάτης τον κάλεσε στην Αυλή του για να οργανώσει σχολή. Για τρία χρόνια διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, απομακρύνθηκε όμως μετά το τέλος της Εικονομαχίας επειδή υποστήριζε εικονομαχικές απόψεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
7 από 13
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
241
Διαστάσεις:
17χ11
Βάρος:
0.201 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση