Τα εις εαυτόν
zoom in
12.00€ -10% 10.80€
Ο Μάρκος Αυρήλιος είναι από τις πιο γοητευτικές φυσιογνωμίες της Αρχαιότητας. Ρωμαίος αυτοκράτορας αλλά και φιλόσοφος, γεννήθηκε το 121 μ.Χ. στη Ρώμη και έλαβε ευρεία ελληνική μόρφωση. Τα Εις Εαυτόν, το διάσημο σύγγραμμά του, άσκησαν και ασκούν έκτοτε σημαντική επιρροή ως τις μέρες μας. Γραμμένα στη διάρκεια των εκστρατειών του, είχαν ως στόχο να τον εμψυχώσουν στο έργο της διακυβέρνησης μιας αχανούς αυτοκρατορίας σε μια εποχή κρίσης που σηματοδοτεί το τέλος της Pax Romana και την έναρξη της παρακμής της Ρώμης. Επηρεασμένοι από τον στωικισμό, μια από τις κύριες φιλοσοφικές παραδόσεις των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, οι στοχασμοί του αντλούν στοιχεία από όλο τον αρχαίο στοχασμό, από τον Ηράκλειτο και τον Σωκράτη ως τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο. Η σκέψη του Μάρκου Αυρήλιου διαπερνιέται από συγκρουόμενα στοιχεία: η αγωνία του θανάτου και το αίτημα για μια ζωή σύμφωνη με την ανθρώπινη φύση· η διαμάχη ανάμεσα στο λογικό, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις· ο διχασμός ανάμεσα στον Ρωμαίο ηγέτη και τον πολίτη του κόσμου. Συνολικά όμως επικρατεί μια διαλεκτική, ρεαλιστική τάση, που συνθέτει τις αντιθέσεις ταιριαστά με το πνεύμα της ταραγμένης εποχής του.
Χρήστος Κεφαλής

Χρήστος Κεφαλής (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Με το σκάκι ασχολείται συστηματικά από το 1978, όταν εντάχθηκε στον ΣΟ Παγκρατίου, με τον οποίο αγωνιζόταν για μια 15ετία, πρώτα στις εφηβικές και μετά στις αντρικές σκακιέρες. Έχει τον τίτλο του "Υποψηφίου Μετρ". Συμμετείχε στα τελικά του Πρωταθλήματος Νέων το 1981 και στα ημιτελικά Αντρών το 1990. Είναι απόφοιτος του χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σκακιού στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως μεταφραστής. Σκακιστικά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο περιοδικό "Σαχ" και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Χανιώτικα Νέα". Είναι υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΠ Μελισσίων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ (Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας). Με πλατιά ενδιαφέροντα, έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα ζητήματα της διαλεκτικής φιλοσοφίας. Στο παρελθόν δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, δυο δοκίμια για τον Τρότσκι και τον Λούκατς, με μεταφράσεις κειμένων τους, και το "Οι διαλεκτικοί της συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής", μια κριτική των παραχαράξεων της διαλεκτικής. Το "Σκάκι και κουλτούρα" είναι το έκτο του βιβλίο.

Marcus Antoninus Augustus Aurelius

Marcus Antoninus Augustus Aurelius (Συγγραφέας)

Ρωμαίος αυτοκράτορας και στωικός φιλόσοφος. Ο Μάρκος Αυρήλιος γεννήθηκε στη Ρώμη στις 26 Απριλίου του 121 μ.Χ. Ανατράφηκε σε περιβάλλον όπου κυριαρχούσε το ελληνικό πνεύμα και έλαβε ανάλογη μόρφωση. Βρέθηκε, εξ υιοθεσίας, διάδοχος του θρόνου, στον οποίο ανήλθε το 161, μετά τον θάνατο του θετού πατέρα του Αντωνίνου Πίου. Ως αυτοκράτορας ενδιαφέρθηκε κυρίως για τη νομοθεσία, μεριμνώντας επίσης για τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, ενώ επιτυχής ήταν η αμυντική πολιτική του, καθώς η βασιλεία του υπήρξε η αρχή του τέλους της Pax Romana. Σε εκστρατεία του μάλιστα πέθανε τον Μάρτιο του 180 μ.Χ. Ως φιλόσοφος είναι συνεπής εκπρόσωπος του στωικισμού, ένας από την περίφημη τριανδρία της Νέας Στοάς (μαζί με τον Επίκτητο και τον Σενέκα). Με το -γραμμένο στα ελληνικά- σύγγραμμα "Τα εις εαυτόν" (διαλογισμοί με μορφή άλλοτε σχολίου επί απόψεων και αποφθεγμάτων φιλοσόφων του παρελθόντος, άλλοτε παρατηρήσεων απευθυνόμενων από τον γράφοντα στον εαυτό του και άλλοτε στοχασμών απολογιστικού κατά βάση χαρακτήρα) έδωσε ένα από τα διασημότερα έργα της στωικής φιλοσοφίας, δείγμα του ηθικού-πρακτικού, κατά κύριο λόγο, στοχασμού και επί πλέον των περί θεού και φύσεως απόψεων της σχολής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.32 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση