Τα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Θάνος Μ. Βερέμης

19.17€ -27% 13.99€
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της σερβικής ηγεσίας, αλλά και των δυτικών κυβερνήσεων, το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σήμερα μια περιοχή με ασαφές νομικό καθεστώς και αβέβαιο μέλλον. Η Γιουγκοσλαβία (Σερβία) βρίσκεται εκτός της διεθνούς κοινότητας· το Μαυροβούνιο στα όρια της απόσχισης και π Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κινδινεύει να αντιμετωπίσει ακόμη και το φάσμα της διάλυσης, υπό την αυξανόμενη πίεση του αλβανικού εθνικισμού. Είναι αρκετά ακόμη τα στοιχεία που συνθέτουν το βαλκανικό παζλ και που εξετάζονται στην παρούσα μελέτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε: -Το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και σε άλλες περιφερειακές κρίσεις. -Το ζήτημα της αλλαγής συνόρωνκαι των δικαιω-μάτωντων μειονοτήτων. -Την πορεία της διαδικασίας εκδημοκρατισμού και τη μετάβαση από κεντρικά ελεγχόμενες οικονομίες σε οικονομίες αγοράς. -Την αξιοποίηση της οικονομικής Βοήθειας που προσφέρει η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. -Τη βιωσιμότητα κρατών προτεκτοράτων (όπως για παράδειγμα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο) μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων. -Άλλες σοβαρές προκλήσεις, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, η δημιουργία νοοτροπίας εξάρτησης από εξωτερική βοήθεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, κλπ. -Τις προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Μ. Βερέμης

Θάνος Μ. Βερέμης (Συγγραφέας)

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Βαλντέν

Σωτήρης Βαλντέν (Συγγραφέας)

Ο Άξελ Σωτήρης Βαλντέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε οικονομικά στη Σουηδία και το Παρίσι και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1996-2014). Προηγουμένως, είχε διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, τα περισσότερα γύρω από θέματα Βαλκανίων, διεύρυνσης της Ε.Ε. και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος κομμάτων της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης (Συγγραφέας)

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συμμετάσχει, ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλες τις σημαντικές κοινοτικές διαπραγμάτευσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακυβερνητικής διάσκεψης για την επεξεργασία της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει γράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλίων για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Ι. Καραφωτάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστοτέλης Τζιαμπίρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Π. Ντόκος

Θάνος Π. Ντόκος (Επιμέλεια)

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τον Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία. Σήμερα διδάσκει το μάθημα "Contemporary Turkey" στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Παν/μίου Αθηνών.

Φίλιππος Τ. Πιέρρος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
319
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.679 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση