Ο Γιώργος Π. Πεφάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικές επιστήμες στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια Σχολή ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ το 1995 αποκτά το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα που αφορά στη θεωρία του θεάτρου. Σήμερα είναι λέκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός θεάτρου. Οι μελέτες του στρέφονται γύρω από τη φιλοσοφική προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου και τη δραματουργική θεωρία, τη νεοελληνική δραματουργία και το νεότερο ευρωπαϊκό θέατρο. Άρθρα του και μελετήματα -περισσότερα από 100- έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Επί σειρά ετών υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ.) της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία:
-"Το θεατρικό. Σκιαγράφηση μιας φαινομενολογικής θεατρολογίας", Δωδώνη, Αθήνα 1991.
-"Εισαγωγή στην κοινωνιολογία της διασκέδασης. Το νεομπαρόκ και το τέλος της ιστορίας", Πρίσμα, Αθήνα 1992.
-"Ο Arcene Lupin και ο γιατρός Shepard. Τομή στο αλφάβητο του αστυνομικού μυθιστορήματος", Fragmenta, Θεσσαλονίκη 1996.
-"Jean-Paul Sartre. Τέσσερα μελετήματα για το έργο και τη φιλοσοφία του", Αιγόκερως, Αθήνα 1996.
-"Το θέατρο και τα σύμβολα. Διαδικασίες συμβόλισης του δραματικού λόγου", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1999.
-"Θέματα του μεταπολεμικού και σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου", Κέδρος, Αθήνα 1999.
-"Το βασίλειο της Ευγένας", Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2005 (Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2006)
-"Σκηνές της θεωρίας. Ανοιχτά πεδία στη θεωρία και την κριτική του θεάτρου", Παπαζήσης, Αθήνα, 2007
κ.ά.
Ο Σάββας Γώγος σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο οποίο ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη "Θεατρική αρχιτεκτονική στην ελληνική αγγειογραφία" (lonische Buhnenarchitektur auf Griechischen Vasen). Κατόπιν έγινε υφηγητής κλασικής αρχαιολογίας με "Το θέατρο της Αιγείρας", μελέτη και δημοσίευση της ανασκαφής του θεάτρου της Αχαΐας, την οποία διεξήγαγε ο ίδιος υπό την αιγίδα του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Σημαντικότερα έργα του είναι:
- "Das Theater von Aegeira. Ein Beitrag zum antiken Theaterbau", Eigenverlag des Osterreichischen Archaologischen Instituts 1992.
- "Επίδαυρος. Το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις" (Κώστας Γεωργουσόπουλος / Ομάδα Θεατρολόγων - Σάββας Γώγος), Μίλητος, Αθήνα 2002.
- "Το αρχαίο θέατρο των Οινιαδών", Μίλητος, Αθήνα 2003 (την ανασκαφή και τη μελέτη του οποίου διεξήγαγε ο ίδιος υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Βιέννης).
- "Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Αρχιτεκτονική μορφή και λειτουργία", Μίλητος, Αθήνα 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα