Το βιβλίο αυτό δε γράφτηκε για να "εξάρει" το ρόλο και τη δράση του συγγραφέα, ούτε για να καταγράψει νοσταλγικά διάσπαρτες προσωπικές μνήμες.
Γράφτηκε για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, η οποία συστηματικά πλέον διαστρεβλώνεται, παραποιείται, κακοποιείται.
Επί εικοσιτρία χρόνια, που πέρασαν από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σιωπήσαμε, ώστε κανένας σήμερα να μην έχει το δικαίωμα να μας επιρρίψει ότι επιχειρήσαμε με οποιονδήποτε τρόπο και σε καμιά περίσταση να εξαργυρώσουμε το γραμμάτιο της αντίστασης κατά της δικτατορίας.
Εκείνοι όμως που το έκαναν -και είναι πάρα πολλοί- αποθρασύνθηκαν και περιφέρονται ασύδοτοι στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια με στόχο τη διαμόρφωση μιας προσωπικής εικόνας με ηρωικό αντιστασιακό "προφίλ", που στηρίζεται σε ανακρίβειες, μισές αλήθειες και προπάντων την προσωποποίηση γεγονότων και καταστάσεων, που οφείλονται στη δράση και την πράξη πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αγνοούνται ακόμα και όταν αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές και όχι οι αυτοδιαφημιζόμενοι ευνοούμενοι των τηλεοπτικών μέσων.
Ασφαλώς, αν αυτή ήταν μόνο η πλευρά της υπόθεσης δε θα μας ενδιέφερε και θα αφήναμε τον καθένα να χρησιμοποιεί τα δεκανίκια της αντίστασης για τη δημιουργία προσωπικών φωτοστέφανων. Όμως υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι, που καθιστούν το θέμα πολύ πιο σοβαρό, απ΄ ότι αν το δει κανείς μόνο από τη σκοπιά, που προαναφέρθηκε. [...]
(από τον πρόλογο στην πρώτη έκδοση)
Βασίλης Ι. Φίλιας (Συγγραφέας)
Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος".
Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα