Πόσο κοντά μας, πόσο μακριά μας βρίσκονται τ΄ αστέρια; Άδηλο· το μόνο βέβαιο είναι πως τα προσλαμβάνουμε ως λαμπερά σημεία στον ουρανό μας, γνωρίζοντας ωστόσο πως αυτά μόνο σημεία δεν είναι. Τα βλέπουμε σε παρελθόντα χρόνο κι ελάχιστα μας αφορά ο κύκλος της ζωής τους. Όμως:
Πόσο θ΄ αντέχαμε έναν ουρανό χωρίς αστέρια;
Πόσο θ΄ αντέχαμε έναν κόσμο χωρίς ποίηση;
Λένε πως ένα ποίημα, για να θεωρηθεί επιτυχημένο, οφείλει να ξαφνιάζει τον αναγνώστη ή τον ακροατή. Όπως ακριβώς μας ξαφνιάζουνε τ΄ αστέρια· κάθε νύχτα.
Τα ποιήματα συνήθως κατατάσσονται σε συλλογές και σε ενότητες· η όλη προσπάθεια οδήγησε ίσως και σε πλάγια αναφορά στη χρήση αρχαίων αστρονομικών μεθόδων σ΄ αυτές τις κατατάξεις. Η τάση διασποράς των -μάλλον ατίθασων- ποιημάτων τόνιζε τις διπλές αναλογίες και μια επίμονη νύχτα που διαρκώς επανέρχεται ζητούσε τ΄ αστέρια της.
Έτσι, τα ποιήματα αυτού του βιβλίου δεν μπορούσαν παρά να δοκιμάσουν:
Να γίνουν λαμπερά σημεία στον ουρανό μας.
Σωτήρης Σαράκης (Συγγραφέας)
Ο Σωτήρης Σαράκης γεννήθηκε το 1949 στο χωριό Αμπέλια Αγρινίου. Από το 1967 ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.
Παρά την αργοπορημένη εμφάνιση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, το "Δέρας" (1994), με ποιήματα γραμμένα το διάστημα 1971-1985, η υποδοχή της δουλειάς του υπήρξε τέτοια που τον ενθάρρυνε να συνεχίσει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα