Τα 27 θαύματα του Κόσμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα 27 θαύματα του Κόσμου

Από τον Κολοσσό της Ρόδου και τους Κρεμαστούς Κήπους στην Ακρόπολη και το Μάτσου Πίτσου

Συλλογικό έργο

Εύη Σαλτού

Παρασκευή Κατημερτζή

07-07-07. Η σημερινή ημερομηνία επελέγη ευφυώς για την ανακοίνωση των επτά νέων θαυμάτων του κόσμου. Που δεν είναι υποχρεωτικά πολύ νέα. Στα είκοσι υποψήφια νέα θαύματα περιλαμβάνονται, λ.χ., οι Κρεμαστοί Λίθοι του Στόουνχετζ στην Αγγλία, ένα μεγαλιθικό μνημείο ενδεχομένως παλιότερο και από τα παλιά επτά θαύματα, την Πυραμίδα του Χέοπα! Όπως περιλαμβάνεται η αρχαιοελληνική Ακρόπολη (που δεν είχε περιληφθεί στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου), η -επίσης αρχαία- πόλη της Πέτρας της Ιορδανίας, το Κολοσσαίο της Ρώμης, έργο του 1ου αιώνα μ.Χ. Πλην της πόλης Σίτσεν Ίτζα στο Γιουκατάν του Μεξικού και του Ναού Κιγιομίζου στο Κιότο της Ιαπωνίας, όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ανήκουν στη δεύτερη χιλιετία της μετά Χριστόν εποχής. Αλλά και πάλι: μόνο τρεις υποψηφιότητες χρονολογούνται στον 19ο αιώνα, δημιουργήματα μάλιστα της ίδιας δεκαετίας (του 1880): πρόκειται για τον Πύργο του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το βαυαρικό κάστρο Νοϊσβανστάιν. Όσο για τα έργα του 20ου αιώνα, δεν εκπροσωπούνται παρά από δύο μνημεία: την Όπερα του Σίδνεϊ, που εγκαινιάστηκε το 1973, και το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, μνημείο του 1931. Και να σκεφτεί κανείς ότι η επιτροπή που επέλεξε τις είκοσι υποψηφιότητες αποτελείται από μεγάλους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα! [...] Με τα "Θαύματα του κόσμου" "Τα Νέα" προσφέρουν στους αναγνώστες τους ένα πανόραμα των αριστουργημάτων της ανθρώπινης δημιουργίας. Επιλέγουν να παρουσιάσουν όχι μόνο τα επτά θαύματα που θα επιλεγούν, αλλά και τις είκοσι υποψηφιότητες -όλες σημαντικές, είτε για την αρχιτεκτονική τους πρωτοτυπία, είτε για την ιστορική και συμβολική τους σημασία. Μαζί, αναλυτικά παρουσιασμένα και τα επτά παλιά θαύματα που, έστω και αν δεν σώζονται πια -με την εξαίρεση της Πυραμίδας-, συνεχίζουν να τρέφουν τη συλλογική φαντασία. Η παρούσα έκδοση δεν ήθελε να είναι μόνο λεύκωμα ούτε μόνο παράθεση πληροφοριών. Ο συνδυασμός αναλυτικών κειμένων και πλούσιας εικονογράφησης την καθιστά ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, ένα νοερό πέταγμα στην ιστορία, με τα φτερά της γνώσης, της φαντασίας και της αισθητικής απόλαυσης. (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Σαλτού

Εύη Σαλτού (Συγγραφέας)

Η Εύη Σαλτού γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. "Ο θησαυρός του μακαρίτη" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της· έχει προηγηθεί το "Μετρημένα Κουκιά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Κατημερτζή

Παρασκευή Κατημερτζή (Συγγραφέας)

Η Παρασκευή Κατημερτζή (1950-2015) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών. Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά, εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός. Η είσοδός της στη δημοσιογραφία έγινε το 1979 στην εφημερίδα "Ελεύθερη Γνώμη". Την επόμενη χρονιά άρχισε να συνεργάζεται με την "Αυγή". Η συνεργασία της με την εφημερίδα "Τα Νέα" ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διήρκεσε έως τη συνταξιοδότησή της, το 2009. Διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, ασχολήθηκε με οξύ πνεύμα και ανανεωτική διάθεση με το αρχαιολογικό και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, καθώς και με το εικαστικό ρεπορτάζ, το οποίο κάλυψε επί χρόνια. Υπέγραψε μεταξύ άλλων κείμενα για τη Βάσω Κατράκη, τη Nelly’s, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Χρήστο Μποκόρο, τον Σπύρο Βασιλείου και άλλους καλλιτέχνες της σειράς μονογραφιών "Σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί" που κυκλοφόρησαν από "Τα Νέα". Εξέδωσε έναν τόμο για την "Αρχιτεκτονική της πέτρας" (ΔΟΛ, 2008), καθώς και ημερολόγια αφιερωμένα στην ελληνική φύση. Επίσης, επιμελήθηκε τους τόμους "El Greco: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Κρήτη - Βενετία - Ρώμη - Ισπανία" (ΔΟΛ, 2007), "Αρχαίες πολιτείες" (ΔΟΛ, 2007), "Ακρόπολη, από τα μνημεία στο Mουσείο" (ΔΟΛ, 2009) κ.ά. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αδαμοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρθα Καϊτανίδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Μανωλάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνος Χαραλαμπάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κόντη (Επιμέλεια)


Μανώλης Πιμπλής

Μανώλης Πιμπλής (Επιμέλεια)

Ο Μανώλης Πιμπλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ωστόσο πολύ σύντομα τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Από το 1994 εργάστηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και από το 1999 έως το 2018 στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας, όπου ήταν υπεύθυνος για το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο". Διετέλεσε επίσης, συμπαρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 "Βιβλία στο κουτί". Από το 1995, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, με την συλλογή ποιημάτων με τίτλο "Εκποιήματα", παραμένει ενεργός και δραστηριοποιείται στη λογοτεχνική κριτικογραφία και μετάφραση. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, όπως: "Ελληνικά εγκλήματα 2", "Η απουσία του έρωτα", "Ελληνικά εγκλήματα 4". Το χρονικό διάστημα 2010-2013 συνεργάστηκε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για τη σειρά εκδηλώσεων "Λέξεις και Σκέψεις", στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκαν συζητήσεις για λογοτεχνικά αλλά και για μείζονα κοινωνικά θέματα (προσφυγικό, εκπαίδευση, θέση μειονοτικών ομάδων, ανθρώπινα δικαιώματα) με τη συμμετοχή σημαντικών διανοουμένων. Σήμερα εργάζεται στο Κανάλι της Βουλής, όπου διατηρεί την εκπομπή "Βιβλιοβούλιο". Επίσης αρθογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Εποχή. Από το 2017 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου της ελληνικής παρουσίας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Παρίσι κ.α.), για λογαριασμό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. (φωτογραφία: Βάσω Μαραγκουδάκη)

Μηνάς Βιντιάδης

Μηνάς Βιντιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάσο, προτού εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του "Τι είπα στην Κλαούντια", "Οι τρεις Μαρίες" (εκδ. Λιβάνη, 1996 και 1999), "Το δεξί πόδι του θεού" (Ελληνικά Γράμματα, 2003) και η συλλογή διηγημάτων "Ο δράκος κόκορας" (Ελληνικά Γράμματα, 2006). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα πιο σημαντικά ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά. Το θεατρικό του έργο "Κάτω Παρθενώνας" θα ανέβει το 2014 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εργάστηκε από το 1984 στην εφημερίδα "Τα Νέα" ως συντάκτης ύλης, υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα και διευθυντής σύνταξης στο ιστορικό περιοδικό "Ταχυδρόμος", ενώ για περισσότερα από είκοσι χρόνια έγραφε και παρουσίαζε την εκπομπή "Λόγος Περιοδεύων" στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".

Μαρία Πασχάλη (Φωτογράφος)


visualphotos.com (Φωτογράφος)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
193
Διαστάσεις:
28χ20
Βάρος:
0.53 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση