Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601411507
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Δεκάδες απόρρητα έγγραφα και διηγήσεις των πρωταγωνιστών δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που άφησε πίσω της η διαδικασία ολοκλήρωσης του Σχεδίου Ανάν, ανασυνθέτοντας την εικόνα των διαπραγματεύσεων και του παρασκηνιακού παζαριού. - Ποιος ήταν ο στόχος των ξένων μεσολαβητών και τι ρόλο έπαιξε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ; - Υπήρξε "στροφή" του Τούρκου πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2004 και ποιος είδε τελικά τον... περίφημο "χάρτη Ερντογάν"; - Το "μυστήριο" της Νέας Υόρκης. Πώς έγινε αποδεκτή η επιδιαιτησία και τα τελεσιγραφικά χρονοδιαγράμματα; - Η παρωδία των διαπραγματεύσεων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με τον Ραούφ Ντενκτάς να "αιχμαλωτίζει το πνεύμα" των συνομιλητών του και τον Άλβαρο ντε Σότο να παραδίδεται στις αγκάλες του Μορφέα, περιμένοντας την ώρα που θα ασκούσε την προκαθορισμένη επιδιαιτησία. - Το παρασκήνιο από την ιδιότυπη συμβίωση όλων των πρωταγωνιστών κάτω από τη σκέπη του ίδιου ξενοδοχείου στο χιονισμένο Μπούργκενστοκ... Από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, το Δεκέμβριο του 1999, μέχρι τον Απρίλιο του 2004, συμπληρώθηκε κομμάτι κομμάτι ένα πολύπλοκο παζλ, όπου το παρασκήνιο κυριαρχούσε. Το Φεβρουάριο του 2004 οι πρωταγωνιστές ανέβηκαν όλοι στο τρένο για το ταξίδι μέχρι το δημοψήφισμα. Εκεί, όμως, οι αποφάσεις δεν ήταν πια των πολιτικών. Ήταν η ώρα των πολιτών...
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε την καριέρα του από την εφημερίδα Πρωινή της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και στη Μεσημβρινή. Έχει διατελέσει ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνεργάζεται με τον Φιλελεύθερο της Λευκωσίας και τον τηλεοπτικό σταθμό TV ONE της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το Σεμινάριο της Ρώμης" (εκδόσεις Ποντίκι), "Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ", με τον Κώστα Βενιζέλο, και "Σχέδιο Ανάν - Το μυστικό παζάρι", μαζί με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, "Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών", με τον Αθανάσιο Έλλις, και "CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα", με τον καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη. Επίσης βοήθησε, κυρίως στο θέμα της έρευνας, στη συγγραφή του βιβλίου "Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;" του Κώστα Παπαϊωάννου. Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας, η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Ήταν μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ. Είναι μέλος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), του Συλλόγου Ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (SDCA) και του Συλλόγου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών (UNCA). Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακή καθηγήτρια Dody Tsiantar. Έχουν ένα γιο, τον Ανδρέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Βενιζέλος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία. Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία:
- Κ. Βενιζέλος, "Αμερικανική Πολιτική στο Κυπριακό την περίοδο του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής Ιανουάριος 2011", Ιστορία Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960-2010, τόμος 2, Λευκωσία, Φιλελεύθερος, 2011, σσ. 126-37.
- Κ. Βενιζέλος, "Οι αμερικανικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό, 1964-1967", Ιστορία Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960-2010, τόμος 1, Λευκωσία, Φιλελεύθερος, 2010, σσ. 207-17
- Κ. Βενιζέλος (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου), Τα μυστικά αρχεία του Κίσιγκερ, η απόφαση για τη διχοτόμηση, Αθήνα, Λιβάνης, 2002.
- Κ. Βενιζέλος (σε συνεργασία με Μ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτη), Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον ελληνισμό, Αθήνα, Λιβάνης, 2005.
- Κ. Βενιζέλος, "Ιστορική πορεία του Κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα", Η Ιστορία των Ελλήνων (15ος τόμος της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας Δομή), Αθήνα, 2006, σσ. 614-45.
- Κ. Βενιζέλος, "Διαχρονική στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό", Κύπρος: γεωπολιτική ανάπτυξη τον 21ο αιώνα, Αθήνα, Monthly Review, 2009 σσ.73-6.
- Κ. Βενιζέλος, "Η βρετανική στάση στο κυπριακό", στο Προκλήσεις για Ελλάδα και Κύπρο στα θέματα της ασφάλειας, Αθήνα, Παπαζήσης, 2008 σσ. 207-14
- Κ. Βενιζέλος, "Ο τύπος σε περίοδο κρίσης", στο Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και εξωτερική πολιτική, Λευκωσία, ΙΕΠΕΜ, 2004, σσ. 117-19.
Έχει δώσει τις παρακάτω διαλέξεις:
- "Η Πολιτική και τα ΜΜΕ", Ευρωπαϊκό και Διεθνής Επικοινωνιακό Σύστημα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εαρινό εξάμηνο 2010, 12 Απριλίου 2010. Παρουσιάσθηκαν οι σχέσεις των ΜΜΕ με την πολιτική, τους πολιτικούς και οι σχέσεις εξάρτησης και συγκρούσεις μεταξύ τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυπριακή πραγματικότητα.
- "Η ιστορία του Κυπριακού, εξελίξεις και προοπτικές", Τρεις ομιλίες στο πλαίσιο των διαλέξεων του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Μάρτιος 2007, Νοέμβριος 2007 και Νοέμβριος 2009). Ανάλυση σε στρατιωτικούς και επιτελείς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και την πολιτική Ελλάδος, Κύπρου και Τουρκίας στην περιοχή.
- "Σχέσεις Πολιτικών και Δημοσιογράφων", Ανακοίνωση στο συνέδριο Τα ΜΜΕ σήμερα: καινούργιοι μύθοι ή καινούργια κάστρα δημοκρατίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ΙΜΜΕ, 19-20 Νοεμβρίου 2010. Εκτενής αναφορά στο διεθνές γίγνεσθαι για την σχέση πολιτικών και δημοσιογράφων, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Ειδική αναφορά έγινε στην κυπριακή πραγματικότητα με εκτενείς αναφορές σε σχετικά παραδείγματα.
- Πολιτική και ΜΜΕ: Φόρμουλες επίδρασης στην κοινή γνώμη, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάρτιος 2011.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα "Έθνος". Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα