Σχεδίασμα μιας γενικής θεωρίας για τη μαγεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σχεδίασμα μιας γενικής θεωρίας για τη μαγεία

Marcel Mauss

Henri Hubert

16.96€ -27% 12.38€
Μέσα από τη λεπτομερή ανάλυση των Mauss και Hubert, η μαγεία αναδύεται ως ένα ιδιαίτερο σύνθετο, περίπλοκο και πολλαπλών επιπέδων σύνολο, ένα ολικό, πράγματι, κοινωνικό φαινόμενο. Μολονότι στηρίζεται στην ίδια διανοητική βάση με τη θρησκεία, η μαγεία ούτε ταυτίζεται ούτε συγχέεται μαζί της. Τα μαγικοθρησκευτικά φαινόμενα αποτελούν ένα συνεχές μάλλον, με τη θυσία στο ένα άκρο του και τη μαγγανεία στο άλλο. Αντιτιθέμενοι στις εργαλειακές και ατομοκεντρικές ερμηνείες της εποχής τους, οι συγγραφείς επιμένουν στην κοινωνική διάσταση του φαινομένου. Η μαγεία συνίσταται σε κοινωνικές σχέσεις. Η δύναμη του μάγου, επικυρωμένη από την παράδοση, βρίσκεται έξω από τον ίδιο, απορρέει από την κοινωνία και «υπάρχει μέσα από την κοινωνική συναίνεση και τη δημόσια γνώμη». Στο Σχεδίασμα εγκαινιάζεται μεταξύ των άλλων και μια προσπάθεια ανάγνωσης της μαγείας με βάση τα γλωσσικά και συμβολικά φαινόμενα: οι μαγικές αναπαραστάσεις δεν αποτελούν παθητικούς συνειρμούς ανάμεσα σε πράγματα του εξωτερικού κόσμου, αλλά αντίθετα αποτελούν σημεία που παραπέμπουν το ένα στο άλλο. Τέλος, στην καρδιά της μαγείας εντοπίζεται το mana, μια "τέταρτη διάσταση του χώρου", μια ασυνείδητη κατηγορία της νόησης, που επιτρέπει την υπέρβαση της ατομικής ψυχολογίας "εξαντικειμενικεύοντας τις υποκειμενικές ιδέες και γενικεύοντας τις ατομικές ψευδαισθήσεις".

Θεόδωρος Παραδέλλης (Μεταφραστής)


Marcel Mauss

Marcel Mauss (Συγγραφέας)

O Marcel Mauss (1872-1950), ανηψιός και στενός συνεργάτης του Emile Durkheim, ίδρυσε μαζί του το περιοδικό Annee Sociologique, γύρω από το οποίο συσπειρώθηκε η γαλλική κοινωνιολογική σχολή. Δίδαξε στην Ecole Pratique des Hautes Etudes από το 1901 και στο College de France από το 1930, ενώ υπήρξε συνιδρυτής, με τους Levy-Bruhl και Rivet, του γαλλικού Ινστιτούτου Εθνολογίας (1926). Εγκυκλοπαιδικός νους με εξαιρετικά πλατιά μόρφωση και εκπληκτικές εθνογραφικές και γλωσσικές γνώσεις, άφησε τη σφραγίδα του στην κοινωνιολογική και ανθρωπολογική σκέψη του 20ού αιώνα: το έργο του, παρότι αποσπασματικό, έδωσε έμπνευση σε μια πλειάδα πολύ διαφορετικών μεταξύ τους στοχαστών και στάθηκε στη ρίζα αρκετών μεταγενέστερων διανοητικών εξελίξεων. Μερικά από τα έργα του: "De quelques formes primitives de classification" (1903, σε συνεργασία με τον E. Durkheim, ελλ. μτφ. "Μορφές πρωτόγονης ταξινόμησης", Gutenberg 2001), "Essai sur la nature et la fonction du sacrifice" (1899, σε συνεργασία με τον H. Hubert), "Essai sur le don, forme et raison de l΄echange dans les societes archaiques" (1925, ελλ. μτφ. "Το δώρο", Καστανιώτης 1979), "Manuel d΄ethnographie" (1947).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henri Hubert

Henri Hubert (Συγγραφέας)

O Henri Hubert (1872-1927), ιστορικός, αρχαιολόγος και βασικό μέλος της ομάδας του Annee Sociologique, δίδαξε στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Υπήρξε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Mauss,με τον οποίο συνέγραψε επίσης το Melanges d΄histoire des religions (1909). Άλλα σημαντικά έργα: Etude sommaire de la representation du temps dans la religion et la magie (1905), Les Celtes (1932) και Les Germains (1952).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση