Η Συρία αποτελεί για πολλά χρόνια τον "γρίφο" της Μέσης Ανατολής, καταλαμβάνοντας μια θέση κλειδί στην περιοχή και δεσπόζοντας στην Αραβοϊσραηλινή αντιπαράθεση. Εκτός της θέσης της όμως, η χώρα αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ενός κοσμικού ανεκτικού κράτους στον αραβικό κόσμο, ενσωματώνοντας αρμονικά από την ίδρυσή του ακόμα, διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες που δημιουργούν ένα μοναδικό παράδειγμα ομαλής συμβίωσης.
Μετά τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ, το 1982, για την κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο, η Συρία βρίσκεται ουσιαστικά σε διεθνή απομόνωση και θεωρείται μια από τις ταραχοποιούς χώρες του κόσμου, προκαλώντας το εμπάργκο των ΗΠΑ.
Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα της Συρίας που έχει δαιμονοποιηθεί από τη Δύση;
Η Συρία μόλις πρόσφατα άλλαξε ηγεσία. Η σιδερένια πυγμή του Χαφέζ Άσαντ που κυβέρνησε τη χώρα για σαράντα περίπου χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική της χώρας, αλλά και στις διεθνείς της σχέσεις.
Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, Δημήτρης Παπανδρέου, είναι διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε στη Συρία μέχρι πρόσφατα, έχοντας την ευκαιρία να μελετήσει από πρώτο χέρι το συριακό σύστημα και να παρατηρήσει τις αλλαγές που αργά, αλλά σταθερά, επιφέρει στην κοινωνία η πολιτική του διαδόχου του Χαφέζ Άσαντ και γυιού του, Μπασσάρ Άσαντ.
Δεν αποτελεί λοιπόν το βιβλίο αυτό μια θεωρητική μελέτη ή μια ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης εξ αποστάσεως. Είναι μια εκ των έσω αναφορά σε ένα εν πολλοίς άγνωστο θέμα στη Δύση που καλύπτει με ενάργεια σε όλο του το φάσμα, από το γεωπολιτικό του μέρος, μέχρι την ζώσα καθημερινότητα. Πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο, και γι΄ αυτό το λόγο πολύτιμο για κάθε μελετητή, αλλά και κάθε πολίτη, που ενδιαφέρεται για τον ιδιαίτερα επιβαρημένο με συνεχή ένταση και συγκρούσεις χώρο της Μέσης Ανατολής.
Η μελέτη αυτή τοποθετεί την χώρα μέσα στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, με έναν μοναδικό και ενδελεχή τρόπο καταδεικνύοντας την σπουδαιότητά της, και την αλληλεπίδραση που η χώρα αυτή έχει στην ευρύτερη περιοχή.
Περισσότερο όμως από οτιδήποτε άλλο, το βιβλίο αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα για νέα ερωτήματα για τη θέση της Συρίας στο νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Μέσης Ανατολής, και τις ανακατατάξεις που αναμένονται.
Δημήτριος Παπανδρέου (Συγγραφέας)
Ο Δημήτριος Παπανδρέου του Δημοσθένη, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι πτυχιούχοςτης Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) καθώς και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Παρισιού (1990). Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αραβικά. Το 1995 εισήλθε στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την τριετία 1997-2000 διετέλεσε Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και η συγγραφική του δραστηριότητα εντοπίζονται στο πεδίο της Ιστορίας και ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με την Ιστορία των Λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι συγγραφέας του έργου "Βυζάντιο", προοπτικές ιστορικών μεταβολών και ιδεολογικής διαλεκτικής, από τις αρχές ως την τέταρτη Σταυροφορία" Εκδόσεις Τζαφέρη, Αθήνα 1992. Από το 1997 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης "Νέα Κοινωνιολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα