Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601661445
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Συνωµοσιολογική σκέψη δεν σηµαίνει να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη συνωµοσιών, που άλλωστε δεν έχουν πάψει ποτέ να υπάρχουν στ’ αλήθεια. Συνωµοσιολογική σκέψη είναι η τάση να βλέπει κανείς παντού συνωµοσίες και να πιστεύει ότι οι συνωµοσίες είναι το κλειδί σε όλα, ή σχεδόν όλα, όσα συµβαίνουν στον κόσµο.
Ο επιφανής Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός των ιδεών Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ αναλύει σ’ αυτό το βιβλίο, µε οξυδέρκεια αλλά και χιούµορ, τις θεωρίες συνωµοσίας που διαδίδονται µέσω της προφορικής παράδοσης, του ίντερνετ, του δηµόσιου διαλόγου, των χολλυγουντιανών ταινιών και της λαϊκιστικής πολιτικής.
Η παγκόσµια ιστορία είναι γεµάτη µε πραγµατικές συνωµοσίες, που πέτυχαν τον στόχο τους ή απέτυχαν παταγωδώς. Είναι όµως επίσης γεµάτη µε υποθετικές ή φανταστικές συνωµοσίες που αποδίδονται σε συγκεκριµένες µειοψηφίες ή στην εξουσία (κυβερνήσεις, µυστικές υπηρεσίες κ.ά.), συνωµοσίες που πιστεύονται ως αληθινές και βέβαιες. Σε έναν κόσµο γεµάτο αβεβαιότητες και φόβους, ο πολλαπλασιασµός των θεωριών συνωµοσίας, καθώς και η γρήγορη διάδοσή τους σε πολύ µεγάλα στρώµατα του πληθυσµού αποτελούν αξιοπρόσεκτο φαινόµενο προς έρευνα και είναι πολλαπλώς ευεργετικό για κάθε δηµοκρατικό πολίτη να κατανοήσει τη λειτουργία τους. Οι θεωρίες συνωµοσίας, όσο παράλογες κι αν είναι, έχουν το πλεονέκτηµα ότι «ερµηνεύουν» τα γεγονότα και παρέχουν µια απλή και συνεκτική εικόνα του κόσµου, στον οποίο τίποτε πια δεν φαίνεται τυχαίο, αλλά όλα, ακόµη και τα πιο τροµακτικά, είναι εξηγήσιµα.
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Έχει γράψει συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992", "Νέος αγγλικός κινηματογράφος", "Σύγχρονος γαλλικός κινηματογράφος", "Φρανσουά Τριφό", "Τζων Κασσαβέτης". "Μίκαελ Χάνεκε", κ.ά.), μυθιστορήματα ("Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", 1996, "Αύριο, μια άλλη χώρα", 1997, "Ο υπόγειος ουρανός", 1998, "Το εργοστάσιο των μολυβιών", 2000, "Φτωχή Μάργκο", 2001, "Άλμπατρος", 2003, "Κινέζικα κουτιά", 2006, "Λίγο από το αίμα σου", 2011, "Για την αγάπη της γεωμετρίας", 2012, "Σπάνιες γαίες", 2013, "Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο", 2017), που έγιναν τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τις νουβέλες: "Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο", "Η ταφή της Οφηλίας", "Μηχανικοί καταρράκτες", τα αυτοβιογραφικά βιβλία: "Ο χρόνος πάλι", "Αστραφτερά πεδία", τα βιβλία για παιδιά: "Η Μαριόν στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση", "Γράμμα από ένα δράκο", "Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (ξανά)" και για εφήβους και νέους: "Αφρικανικό ημερολόγιο", "Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής", "Μιλώντας για την Έκφραση Έκθεση". Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: "Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος" και "Για τη σημαία και το έθνος". Μόνη της, το βιβλίο "Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση". Τα άρθρα της στην εφημερίδα "Athens Voice" συγκεντρώθηκαν στους τόμους: "Η φοβερή τροπή των πραγμάτων", 2012, "Η ενδέκατη ώρα", 2014, "Ασκήσεις αταραξίας", 2015, "Οι δυσκολίες των πεδιάδων", 2017.
Ο Pierre-Andre Taguieff γεννήθηκε το 1946 στο Παρίσι. Φιλόσοφος και ιστορικός πολιτικών ιδεών, είναι διευθυντής ερευνών στο CNRS και διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. Κύριο αντικείμενο των ερευνών του είναι η μελέτη των φαινομένων του ρατσισμού, του εθνικισμού, του αντισημιτισμού, του λαϊκισμού, μέσα από τα οποία έφτασε στην ανάλυση των προκαταλήψεων και της συνωμοσιολογίας. Εκτός από τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αρκετές μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στη "Νέα Εστία": τχ 1809 (Σελίν), 1812 (πολυκοινοτισμός), 1816 (λαΐκισμός), 1827 (ακροδεξιά), 1841 (ταυτότητα), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.