Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605278373
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Προχωρώντας στον δεύτερο αυτό τόμο στη συνέχεια της συνοπτικής ιστορίας του Χριστιανισμού, βλέπουμε ότι αυτός κατά τη δεύτερη χιλιετία του βίου του σημαδεύεται από μια επώδυνη εσωτερική διάσπαση πού καθιστά τη μυστηριακή ενότητά του, όπως κατανοούνταν στην πρώτη χιλιετία, μια άπιαστη πραγματικότητα. Μέσα από κατακλυσμιαίες αλλαγές στην ιστορία του πολιτισμού (Μεσαίωνας, Νεώτεροι Χρόνοι) η χριστιανική Εκκλησία πρέπει να εργασθεί για να εγγυηθεί στα μέλη της τη σωτηρία από το θάνατο (κάθε είδους), δρώντας σε μια κοινωνία πού δεν φαίνεται να έχει καμμία γέφυρα επικοινωνίας με τίς έννοιες αυτές κι ούτε ενδιαφέρεται ν` αποκτήσει.
Αν υπάρχει κάποιος λόγος να προσπαθεί κανείς ακόμη να ευαγγελισθεί αυτό το μήνυμα, είναι η πίστη ότι η Εκκλησία διασώζει ακόμη το έργο του Αγίου Πνεύματος, πίστη πού μεγεθύνει την ευθύνη του ορθόδοξου θεολόγου πού κηρύττει την απόλυτη συνέχεια με την αρχαία Εκκλησία και επομένως τη συνεχιζόμενη πληρότητα του Πνεύματος σ` αυτήν. Αυτό εμπεριέχει απαραίτητα και την απροκατάληπτη και ενδελεχή μελέτη της Ιστορικής πορείας της μέσα στο σύνολο του ιστορικού φαινομένου Χριστιανισμός και αυτού μέσα στην παγκόσμια Ιστορία. Στην αποπειρώμενη μελέτη ο αναγνώστης θα χρησιμοποιήσει ως πυξίδα το κείμενο αλλά και θα ανατρέξει σε πολλές περιπτώσεις στην ειδικότερη βιβλιογραφία, πού παρατίθεται για να μπορέσει ο ίδιος να σπουδάσει και να κατανοήσει την πορεία αυτή.
Ο Δημήτριος Μόσχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Θεολογία και Βυζαντινολογία και ανακηρύχθηκε Μαγίστωρ Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1994) και Διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) στο γνωστικό αντικείμενο της εκκλησιαστικής ιστορίας. Από το 1992 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση και από το 2000 τελών εν αδεία επεξέτεινε τις σπουδές του στη μελέτη της γλώσσας και του πολιτισμού της χριστιανικής Αιγύπτου προετοιμάζοντας ένα προσωπικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη των εσχατολογικών στοιχείων του αιγυπτιακού μοναχισμού στην Έδρα αρχαίας εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου.
Άλλα έργα του:
Πλατωνισμός ή Χριστιανισμός; Οι φιλοσοφικές προϋποθέσεις του Αντιησυχασμού του Νικηφόρου Γρηγορά (1293-1361), εκδόσεις Παρουσία, Αθήνα 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα