Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9786188165731
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Χόμπι
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τι σχέση έχουν τα κόμικς με τους νέους γραμματισμούς; Πώς είναι δυνατόν τα κόμικς, με τη μέχρι πρότινος ρετσινιά της εύπεπτης παραλογοτεχνίας, να υπηρετούν και άλλους σκοπούς πέραν της ψυχαγωγίας;
Το συγκεκριμένο βιβλίο μας επανασυστήνει τα κόμικς, ως ένα ζωντανό κομμάτι της κουλτούρας μας, που πειραματίζεται σε ένα ολοένα επεκτεινόμενο φάσμα ειδών, κινείται ανάμεσα σε μια πληθώρα τεχνικών και μια τεράστια ποικιλία στιλιστικών επιλογών, και που πάνω απ’ όλα, αγγίζει τους νέους και έλκει το ενδιαφέρον τους. Με δεδομένη διδακτική αρχή τα κίνητρα και το προσωπικό νόημα, τα κόμικς προτείνονται ως μαθησιακός πόρος που μπορεί να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική πράξη. Επιπλέον, συνδυάζοντας εικόνα και λόγο, διαλεγόμενα με άλλα μέσα και απορροφώντας στοιχεία του πολιτισμικού γίγνεσθαι, αποτελούν εξ ορισμού ιδανικά εργαλεία κατανόησης και καλλιέργειας του οπτικού, του μεσικού, του πολιτισμικού και του κριτικού γραμματισμού. Η διεύρυνση του παραδοσιακού γραμματισμού δε, υπαγορεύεται ως επιτακτική ανάγκη από τις σύγχρονες τάσεις στην παιδαγωγική και τη διδακτική μεθοδολογία.
Το βιβλίο όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευόμενους. Στόχος του είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες του μέσου, αγγίζοντας μια πλατιά γκάμα θεμάτων που θα μπορούσαν να ελκύσουν το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη.
Ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της "Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος", Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της κατεύθυνσης "Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής και Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Παιδαγωγική Επιθεώρηση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.
Τα θεωρητικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας, η σχέση του παιδιού με την ανάγνωση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, το παραμύθι και η διδασκαλία του, η ιστορία της Νεοελληνικής Παιδείας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.
Έχει συγγράψει δεκατρία βιβλία και έχει επιμεληθεί πλήθος άλλων. Μελέτες και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ευαγγελία Μουλά είναι διδάκτωρ παιδικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα