Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): Οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): Οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία

Ε' Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2-5 Οκτωβρίου 2014

Συλλογικό έργο

κ.ά. (Εισηγητής)


Δώρα Μέντη

Δώρα Μέντη (Εισηγητής)

Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε το 1966 στα Κύθηρα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Λάμπρος Βαρελάς (Εισηγητής)


Γκρατσιέλλα-Φωτεινή Καστελλάνου (Εισηγητής)


Βάλια Τσάιτα - Τσιλιμένη

Βάλια Τσάιτα - Τσιλιμένη (Εισηγητής)

Η Βάλια Τσάιτα - Τσιλιμένη γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει λογοτεχνία, γλώσσα και μετάφραση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω σε θέματα ταυτότητας, κοινωνικής κριτικής και λογοτεχνικής γραφής στη λεγόμενη "γενιά του 1920" στην Ελλάδα. Τα "Άγρια χόρτα" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία.


Κ. Γ. Κασίνης (Εισηγητής)


Ζωή Βερβεροπούλου (Εισηγητής)


Αγγελική Λουδή (Εισηγητής)


Χριστίνα Δράκου

Χριστίνα Δράκου (Εισηγητής)

Η Χριστίνα Δράκου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1959 στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Οικονομικά στη Νίκαια και τουριστικό Μάνατζμεντ στο Παρίσι. Έχει ταξιδέψει κι εργαστεί στη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία. Το 1982 ίδρυσε το "Drakos Travel" στη Λεμεσό. Φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί σε διεθνείς εκθέσεις. Στην Κύπρο έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, καθώς επίσης και σε άλλους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν από τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου. Το 2000 κέρδισε τον πρώτο έπαινο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Φωτογραφίας. Δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα φωτογραφίας. Φωτογραφίζει μόνο ερασιτεχνικά.

Γιώργος Φρέρης

Γιώργος Φρέρης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Φρέρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει µόνιµα από το 1985. Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, έκανε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήµιο "Φρανσουά Ραµπελαί" της Τουρ, Γαλλίας. Υπηρέτησε ως Δάσκαλος γαλλικής γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και ως Καθηγητής Συγκριτικής Γραµµατολογίας στο Τµήµα Γαλλικής του Α.Π.Θ., ιδρύοντας, το 1998, το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραµµατολογίας, εκδίδοντας το ετήσιο επιστηµονικό γραµµατολογικό περιοδικό, Δια-Κείµενα,µε άρθρα στην ελληνική, γαλλική, αγγλική, ιταλική, ισπανική και γερµανική γλώσσα, καθώς και την επιστηµονική εκδοτική σειρά "Διακειµενικά". Υπήρξε πρωτοπόρος στα ευρωπαϊκά µεταπτυχιακά προγράµµατα και τα κυριώτερα επιστηµονικά του έργα θεωρούνται: - Ο "Μισελληνισµός" του Σατωβριάνδου και ο "φιλελληνισµός" του Λαµαρτίνου (στα γαλλικά), 1976 - Ο Πρώτος παγκόσµιος πόλεµος και η εθνική κρίση συνείδησης, στην Ελλάδα και στη Γαλλία, µέσα από το µυθιστόρημα (στα γαλλικά), 1985 - Εισαγωγή στο πολεµικό µυθιστόρηµα, ελληνικό και ευρωπαϊκό (στα ελληνικά), 1992 - Εισαγωγή στη Γαλλοφωνία. Πανόραµα γαλλόφωνων λογοτεχνιών (στα ελληνικά), 1999. Παράλληλα έχει εκδώσει, τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές: - Λυσίπονοι ρυθµοί, 1984 - Χροναξία, 1987 - Ουλές Ονείρων, 1997 - Ιριδισµοί υποµονής, 2002 - Επιπεδόκυρτα 2006 - Μεταστάσεις στην κοίτη του έρωτα, 2008 - Διαθήκη, 2015. Ασχολήθηκε και µε τη λογοτεχνική µετάφραση, αποδίδοντας στα ελληνικά: Saint-Exupery, Eugene Guillevic, Leopold Senghor, Jules Supervielle, Ceil Jouanar, Jean Joubert, Frederic-Jacques Table, Louise Labe και δύο ποιητικές συλλογές του Christian Bobin, σε συνεργασία µε τη σύζυγό του, Μαρία Ορφανίδου. Στα γαλλικά µετέφρασε: Δηµήτρη Χατζή, Μάρκο Αυγέρη, Βασίλη Μάργαρη, Κώστα Βλάχο, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Αρχιµανδρίτη Ιερόθεο Βλάχο, Ιεροµόναχο Μωησή, Φρίξο Τζιόβα, Γιοσέφ Ελυγιά και Κώστα Νικολαΐδη.

Θεοδούλη Αλεξιάδου (Εισηγητής)


Δημήτρης Κόκορης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Κόκορης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από το 1991 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και ειδικεύτηκε στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δ.φ.). Ως ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκει νεοελληνική φιλολογία. Συμμετέσχε ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε μελετήματα και βιβλιοκρισίες. Βιβλία του: -"Όψεις των σχέσεων της Αριστεράς με τη λογοτεχνία στο μεσοπόλεμο (1927-1936)", Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις 1999. - Εισαγωγή και επιλογή κειμένων του τόμου "Για τον Χριστιανόπουλο: Κριτικά κείμενα για την ποίησή του", Λευκωσία, εκδ. Αιγαίον 2003. -"Μια φωτιά. Η ποίηση". Σχόλια στο έργο του Γιάννη Ρίτσου, Αθήνα, εκδ. Σοκόλη 2003. - "Ποιητικός ρυθμός: Παραδοσιακή και νεωτερική έκφραση", Θεσσαλονίκη, εκδ. Νησίδες 2006. - "Μεταφρασμένη ποίηση: Διδακτικές και κριτικές προτάσεις", Θεσσαλονίκη, Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας Α.Π.Θ. και εκδ. Σφακιανάκη 2007. - Εισαγωγή και επιλογή κειμένων του τόμου "Εισαγωγή στην ποίηση του Ρίτσου", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2009.

Σοφία Ιακωβίδου

Σοφία Ιακωβίδου (Εισηγητής)

Η Σοφία Ιακωβίδου διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατερίνα Δ. Σχοινά (Εισηγητής)

Η Κατερίνα Δ. Σχοινά γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (Επιμέλεια)

Ο Κ. Α. Δημάδης δίδαξε στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ (1980-1992) και του Κρόνιγκεν (1992-1996). Από το 1996 είναι καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου και επίτιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Παράλληλα διευθύνει από το 1985 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ειδικότερα με τις σχέσεις τέχνης και εξουσίας και με τις επιδράσεις της πολιτκής στη λογοτεχνία, κυρίως σε περιόδους δικτατορίων και πολέμων

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
3 από 5
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
810
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση