Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602211175
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
- Τι μπορεί να μάθει κανείς παίρνοντας στα σοβαρά τη διασκέδαση;
- Πως μπορεί να περιγράψει και να εξηγήσει τα πιο κοινότοπα συμβάντα της καθημερινής ζωής;
- Ποιοι είναι οι μυστικοί κανόνες που, μαζί με τους γνωστούς, διέπουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα γύρο στα αλογάκια του λούνα-παρκ, μια χειρουργική επέμβαση, μια ερωτική συναναστροφή;
Το έργο του Έρβινγκ Γκόφμαν αναδεικνύει τη μελέτη της καθημερινότητας σε ξεχωριστό πεδίο κοινωνιολογικού προβληματισμού. Στις δύο θεμελιώδεις μελέτες αυτού του τόμου η μικροανάλυση αποδεικνύεται η αποτελεσματικότερη μέθοδος για τη διερεύνηση της πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδρασης. Αντλώντας υλικό από επιτόπια παρατήρηση, ενίοτε δε και από λογοτεχνικά κείμενα, περιγράφει τη δομή και τη διαδικασία της συνεύρεσης, την ανάπτυξη μιας λογικής του `εμείς` μεταξύ των μετεχόντων, τη διαλεκτική της ερμηνείας ρόλων και της απόστασης από το ρόλο και την ταυτόχρονη πολλαπλότητα εαυτών που αναδύεται.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν εξαντλείται στις μικροσκοπικές διαδικασίες της καθημερινής ζωής. Επιχειρεί να συνδέσει το μικρόκοσμο της αλληλεπίδρασης με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και την ελευθερία της ατομικής πράξης με τους δομικούς περιορισμούς της κοινωνίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Erving Goffman γεννήθηκε στον Καναδά το 1922. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή ( με τίτλο Communication contact in an island community) στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ως συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στα νησιά Σέτλαντ. Στο διάστημα 1954-1957 συνεργάστηκε με το εργαστήριο κοινωνικοπεριβαλλοντικών σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.Το 1962 έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, και το 1968 μεταπήδησε στα τμήματα ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Πέθανε το 1982. Εκτός από άρθρα σε πολλά ειδικευμένα περιοδικά, δημοσίευσε τα βιβλία "The presentation of self in everyday life (1956), "Encounters"(1961), "Behaviour in public places"(1963), "Interaction ritual"(1967), "Stigma"(1968), "Strategic interaction"(1970), "Asylums"(1974) και "Frame analysis"(1975).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δήμητρα Μακρυνιώτη είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.