Το πώς συμπεριφέρεται ένας καταναλωτής έχει προσελκύσει, προσελκύει και σίγουρα θα συνεχίσει να προσελκύει το ερευνητικό ενδιαφέρον της εγχώριας και μη επιστημονικής κοινότητας, καθώς η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, το ψηφιακό μάρκετινγκ και η ηθική, βιώσιμη κατανάλωση συνιστούν μερικές μόνο από τις πολλές και πολύπλευρες προκλήσεις τις οποίες τόσο οι σύγχρονοι καταναλωτές όσο και οι διαφημιστές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ο τίτλος του παρόντος βιβλίου, Συμπεριφορά καταναλωτή, είναι σαφής και δηλωτικός του θέματός του. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια σειρά από σύγχρονα παραδείγματα, από αναδυόμενες τάσεις, από πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα και μεθοδολογικές καινοτομίες που θα τον καταστήσουν ικανό αφενός να εξερευνήσει το πεδίο της συμπεριφοράς καταναλωτή και αφετέρου να αποκτήσει μια σφαιρική αντίληψη αυτού. Το εν λόγω επιστημονικό αντικείμενο, ως πεδίο του μάρκετινγκ, στοχεύει στη μελέτη και στην ανάλυση του καταναλωτή ως εκείνου του ατόμου το οποίο λαμβάνει αποφάσεις.
Δεδομένου ότι όλοι μας, σχεδόν σε καθημερινή βάση και από αρκετά μικρή ηλικία, αποφασίζουμε για διάφορα προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) και επηρεάζουμε σε επίπεδο συνόλου πια έως και την εθνική οικονομία, δείχνει, αν μη τι άλλο, πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι για τους φοιτητές να αποκτήσουν στέρεες γνώσεις και δεξιότητες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Η διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς αποτελεί από τη μία πρόκληση για την επιστήμη του μάρκετινγκ και από την άλλη απαραίτητο εφόδιο για όσους επιθυμούν να πλοηγηθούν στη σύγχρονη αγορά, να την κατανοήσουν, να την εξελίξουν και να εξελιχθούν μαζί της.
Η παρούσα έκτη έκδοση, την οποία κρατάτε στα χέρια σας και που έρχεται ακριβώς τριάντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση το, μακρινό πλέον, 1994, συμπυκνώνει στο περιεχόμενό της μια πολυετή πορεία, με αφοσίωση και δέσμευση, στη διδασκαλία και στην έρευνα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, την αδιαμφισβήτητη πίστη στη συνεχιζόμενη μάθηση, και την ενθουσιώδη επιμονή που οφείλει να έχει ένας επιστήμονας και επαγγελματίας, είτε βρίσκεται στην αρχή της σταδιοδρομίας του είτε διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και τριβή.
Στα δεκαέξι κεφάλαια του βιβλίου, η μείξη της κλασικής με την (πολύ) πρόσφατη βιβλιογραφία, καθώς και η παρουσίαση στατιστικών και ερευνητικών στοιχείων ακόμη και των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους διασφαλίζουν ότι ο ενδιαφερόμενος φοιτητής θα σχηματίσει μία, όσο το δυνατόν, πληρέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά καταναλωτή και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή έχει προχωρήσει και αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων, ενώ θα τον βοηθήσει να σκεφτεί δημιουργικά αναφορικά με το μέλλον της. Το σύγγραμμα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και οδηγό όχι μόνο για όσους φοιτούν σε τμήματα επιστημών διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών επιστημών των ΑΕΙ, αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του μάρκετινγκ και για marketers όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής βιομηχανίας και αγοράς.
Γεώργιος Ι. Σιώμκος (Συγγραφέας)
Ο Γιώργος Σιώμκος είναι καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ). Σπούδασε στο Stern School of Business του New York University των ΗΠΑ, όπου έλαβε τα πτυχία B.Sc. στο Μάρκετιγκ και το Μάνατζμεντ, ΜΒΑ στα χρηματοοικονομικά, M.Phil. στο Μάρκετιγκ, M.Sc. στη Στατιστική και την Επιχειρηματική Έρευνα, και Ph. D. στο Μάρκετινγκ και την Επιχειρησιακή Στρατηγική. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα μάρκετινγκ στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Industrial Crisis Institute της Νέας Υόρκης. Το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο άριστης διδασκαλίας "NYU Doctoral Student Outstanding Teaching Award". Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις ερευνητικών του εργασιών σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα