Συμμετοχικές διαδικασίες και ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συμμετοχικές διαδικασίες και ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού

Θεόδωρος Δ. Σακελλαρόπουλος

Με την υιοθέτηση της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού στα πεδία της απασχόλησης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, των συντάξεων και της υγείας η Κοινωνική Ευρώπη γνώρισε μια νέα ώθηση. Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών και η νομιμοποίηση των διαδικασιών έναντι των ευρωπαίων πολιτών είναι οι αρετές και τα δυνατά σημεία της νέας μεθόδου. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των συνδικάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών, όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και τον σχεδιασμό των κοινωνικών πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί τη βασική πρόταση του παρόντος κειμένου. Χωρίς αυτήν τη συμμετοχή ο στόχος της κοινωνικής Ευρώπης θα παραμείνει μια γραφειοκρατική διαδικασία, κλειστή και περιορισμένη στα γραφεία των εθνικών κυβερνήσεων, των γραφειοκρατών και των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, που στην καλύτερη περίπτωση θα εκβάλλει σε μια μεταφορά καλών πρακτικών με αμφισβητούμενη νομιμοποίηση. Τα συμπεράσματα και οι υποθέσεις που αναπτύσσονται στη μελέτη επιβεβαιώνουν την αξία και αποδεικνύουν τη χρησιμότητα των συμμετοχικών μεθόδων στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής. Για τους προοδευτικούς ανθρώπους η συμμετοχή ως αξία και πράξη πρέπει να αποτελέσει αδιαπραγμάτευτο όρο, τόσο για την αναμόρφωση των εθνικών κοινωνικών πολιτικών όσο και για τη διαμόρφωση ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Νίκος Τράντας (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Τράντας είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, ερευνητής στο ΙΣΤΑΜΕ και επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή. Έχει σπουδάσει στο Queens College του City University και έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο διατριβής "Το κράτος στη θεωρία και πράξη του ΠΑΣΟΚ". Έχει εκδοθεί η εργασία του "Πολιτική και οικονομία τη δεκαετία του ΄80. Ανταγωνισμός ή συμπληρωματικότητα κράτους και κεφαλαίου;", στο βιβλίο "Οικονομία και πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα". Έχει εργαστεί επί μακρόν ως στέλεχος στο χώρο των εκδόσεων βιβλίου. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής και ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Οι θεωρητικές του ενασχολήσεις προσεγγίζουν ζητήματα γεωγραφικών αναδιατάξεων και μεταλλαγών του κρατικού χώρου στο σύγχρονο καπιταλισμό.

Θεόδωρος Δ. Σακελλαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος είναι καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ. Από το 2006 εκδίδει τη δίγλωσση επιστημονική επιθεώρηση "Κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη". Έχει συγγράψει ή εκδώσει πάνω από δέκα βιβλία και μονογραφίες καθώς και πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, τις δημόσιες πολιτικές και τις ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο για θέματα επικαιρότητας. Διδάσκει οικονομική ιστορία, κοινωνική πολιτική και ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκπρόσωπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συνδιασκέψεις. Δημοσιευμένα βιβλία του: - Θεσμικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη. Εξάντας, Αθήνα, 1991. - Οικονομία, κοινωνία, κράτος στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, Πληροφόρηση, Αθήνα 1991. - Νομισματικές κρίσεις και η κρατική διαχείρισή τους στην Ελλάδα 1880-1930 (σε συνεργασία με τους Ζ. Δεμαθά, Θ. Καλαφάτη), Θεμέλιο, Αθήνα 1991. - Οικονομία και πολιτική στην σύγχρονη Ελλάδα (επιμέλεια), Πληροφόρηση, Αθήνα 1992. - Νεοελληνική κοινωνία: Ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις (επιμέλεια) Κριτική, Αθήνα, 1993. - Προβληματικές επιχειρήσεις: Κράτος και κοινωνικά συμφέροντα τη δεκαετία του ΄80, Κριτική, Αθήνα 1993. - Οι κρίσεις στην Ελλάδα (1830-1860): Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές όψεις. 2 τόμοι, Κριτική, Αθήνα 1993-1994. - Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, Κριτική, Αθήνα 1993. - Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους (επιμέλεια), Κριτική, Αθήνα 1999.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
91
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.153 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση