Συμεών Σαββίδης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συμεών Σαββίδης

Η ζωή και το έργο του

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη

78.48€ -15% 66.71€
[...] Εργασία που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια, η έρευνα της Κασιμάτη για τον Σαββίδη, εκτός του ότι μας παρουσιάζει και μερικά από ατα θεωρούμενα χαμένα έργα του, με τα βιογραφικά στοιχεία, τις κάθε είδους πληροφορίες, τις περιγραφές έργων και στοιχείων που αναφέρονται σε μερικά από αυτά, έρχεται να καλύψει ένα κενό, όχι μόνο σχετικά με την καλλιτεχνική δημιουργία του Σαββίδη, αλλά γενικά για τον χαρακτήρα και τους προσανατολισμούς της ελληνικής ζωγραφικής του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Πρόκειται για εργασία με ουσιαστικές μεθοδικές αρχές, επιστημονικές βάσεις και επίπονη προσπάθεια, φανερή σε κάθε λεπτομέρεια αλλά και στο σύνολο. Εργασία, που πέρα από τη σχολαστική έρευνα για τη συγκέντρωση και κατάταξη του υλικού, διακρίνεται και για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται τις πηγές, μουσειακές και αρχειακές, συνδυάζει τις ειδήσεις και καταλήγει σε συμπεράσματα. Με την εργασία της για τον Σαββίδη, η Μαριλένα Κασιμάτη μας προσφέρει μία ακόμη δυνατότητα να πλησιάσουμε καλύτερα, κοντά στον καλλιτέχνη, και προβλήματα που σχετίζονται με τις σπουδές και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν στο συντηρητικό κλίμα της. Η εργασία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε μελετητή της νεοελληνικής τέχνης και πολύτιμη για κάθε φιλότεχνο που ενδιαφέρεται, όχι μόνο για έναν από τους πιο σημαντικούς για τις αναζητήσεις του δημιουργούς, αλλά και γενικά για τη νεοελληνική τέχνη. (Χρύσανθος Α. Χρήστου, Ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, Ακαδημαϊκός)
Ηλίας Γεωργουλέας

Ηλίας Γεωργουλέας (Φωτογράφος)

Ο Ηλίας Γεωργουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 1986 σπούδασε φωτογραφία στο "Instituto Europeo di Design" στη Ρώμη. Το 1990 ανοίγει το δικό studio στο Nέο Ψυχικό σε ιδιόκτητο χώρο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Eπαγγελματικά ασχολείται με την διαφημιστική, εκδοτική, αρχαιολογική φωτογραφία, & φωτογραφία έργων τέχνης. Συνεργάζεται με τους εκδοτικούς οίκους: "Εκδοτική Αθηνών", "Αδάμ", "Μέλισσα", Τ.Α.Π.Α (Αρχαιολογικές εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού), Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού). Έχει συνεργασθεί για την έκδοση Βιβλίων και Λευκωμάτων με Τράπεζες (Ε.Τ.Ε Πειραιώς), Υπουργεία (Πολιτισμού - Αιγαίου), Μονές ( Κουτλουμουσίου, Φιλανθρωπίνων,Αγίας Λαύρας), Μουσεία (αρχαιολογικά: Εθνικό, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βυζαντινό Ιωαννίνων, Μπενάκη), Πινακοθήκες (Εθνική, Κουβουτσάκη) Galleries και άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορίας" σαν φωτογράφος ψηφιοποίησης. Περισσότερα στο www.geophoto.gr

Σταύρος Ψηρούκας (Φωτογράφος)


Συμεών Σαββίδης (Ζωγράφος)

Ο Συμεών Σαββίδης (Τοκάτ ή Τοκάτη (αρχαία Ευδοκιάδα) Μικράς Ασίας 1859 - Αθήνα 1927) από τους κυριότερους εκπροσώπους της λεγόμενης "Σχολής του Μονάχου", θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες έλληνες ζωγράφους τού 19ου αι. Στο έργο του εστιάζεται στην ανθρώπινη μορφή και τα ανατολίτικα ηθογραφικά θέματα. Πραγματοποίησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1878-1880). Με ιδιωτική υποτροφία, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου (1880-1887) με δασκάλους τον Γύζη, τον Ludwig von Lofftz και τον Wilhelm von Diez. Έμεινε στο Μόναχο για πολλά χρόνια, πραγματοποιώντας ελάχιστα ταξίδια προς την πατρίδα του, την Μικρά Ασία, προκειμένου να συγκεντρώσει θεματικό υλικό για τα έργα του. Παρουσίασε πίνακές του σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη. Το 1925 επέστρεψε φτωχός και άρρωστος στην Αθήνα, όπου και πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη (Συγγραφέας)

Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Pierce College. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Φιλοσοφία από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε επί διετία στα Κρατικά Βαυαρικά Μουσεία. Από το 1984 εργάζεται ως Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη. Αντικείμενο έρευνάς της είναι η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, τα σχέδια και η φωτογραφία στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει εκδώσει φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη και κατάλογο με τα χαρακτικά της Εθνικής Πινακοθήκης, στα οποία πρέπει να προστεθεί και η έρευνά της για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Συνεργάστηκε σε ελληνικά και γερμανικά λεξικά τέχνης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ άλλων: "Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη Νεώτερη Ελλάδά" σε συνεργασία με βαυαρικά και ελληνικά κρατικά μουσεία, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και το Ναύπλιο καθώς και στην Κύπρο. Διετέλεσε καλλιτεχνική διεθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδάς "Εθνικές Ταυτότητες - Διεθνείς Πρωτοπορίες" υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Association International des Critiques d΄Art - ΕΛΛΑΣ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
392
Διαστάσεις:
31χ25
Βάρος:
2.829 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση