Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789609539661
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο παρόν βιβλίο αναλύονται τα βασικά πεδία που επεξεργάζεται η συμβουλευτική ψυχολογία. Στα κεφάλαια αυτού του τόμου ομαδοποιούνται οι τρεις βασικοί άξονες ενασχόλησης της συμβουλευτικής ψυχολογίας: η θεωρία, η έρευνα και η εφαρμογή, θίγονται οι νεότερες θεωρητικές προσεγγίσεις που τονίζουν τα θετικά συναισθήματα, την πολυπολιτισμικότητα και τις νεότερες τάσεις στο χώρο του γνωσιακού συμπεριφορισμού. Επίσης, παρουσιάζονται πρόσφατες έρευνες που προσπαθούν να δείξουν την επίδραση διαφόρων συμβουλευτικών παρεμβάσεων στη βελτίωση της συμπεριφοράς. Στην ενότητα των πρακτικών εφαρμογών καταδεικνύεται η προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας ώστε η συμβουλευτική ψυχολογία να εφαρμόζεται σε διάφορα πλαίσια, όπως είναι, για παράδειγμα, τα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των Σχολών Γονέων, αλλά και να διευκολύνεται η επέκταση της μέσω της όλο και ευρύτερης χρήσης του Διαδικτύου. Τέλος, θίγονται θέματα ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας που πρέπει να τηρούν οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι στη χώρα μας. Με την πλατιά αυτή έννοια, το βιβλίο ενδιαφέρει ασφαλώς συμβουλευτικούς ψυχολόγους, συμβούλους που απασχολούνται σε διάφορους τομείς, ερευνητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους, φοιτητές και γενικά άτομα που ασχολούνται και ευαισθητοποιούνται σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων και συμβουλευτικής.
Ο Αναστάσιος Σταλίκας έκανε τις διδακτορικές του σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Δίδαξε ως επίκουρος και ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ, και διηύθυνε την Ψυχοεκπαιδευτική και Συμβουλευτική Κλινική του ίδιου πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη και την αξιολόγηση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αντιγόνη Μερτίκα σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη συμβουλευτική και την οργανωτική ψυχολογία στο Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ. Σήμερα εργάζεται ως συμβουλευτική ψυχολόγος και είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βίκυ Γιωτσίδη είναι ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας (Ph.D.) Master of Arts (ΜΑ) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία Μaster of Arts (ΜΑ) στον "Κοινωνικό Αποκλεισμό και Μειονότητες" πιστοποιητικό Ειδίκευσης στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, University of Sussex, UK.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αλκμήνη Μπούτρη είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Διδάκτωρ στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε ψυχολογία στο ίδιο τμήμα, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη συμβουλευτική και οργανωτική ψυχολογία στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη του ρόλου των συναισθημάτων στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τη θεραπευτική αλλαγή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ντιάνα Χαρίλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής ψυχολογίας (Masters) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας της Συμπεριφοράς (1992), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συμβουλευτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση FEDORA-Psyche, (1995) και της Εταιρείας Μελέτης της Σεξουαλικότητας και των Ανθρωπίνων Σχέσεων (2000). Eπίσης, είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (1998). Από το 1994 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΣΘ) ως ψυχοθεραπεύτρια, διδάσκων και επόπτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκλέγεται στο Δ.Σ. του ΙΕΣΘ συνεχώς από το 1996 μέχρι σήμερα. Από το 1993 συνεργάζεται με το Συμβουλευτικό Κέντρο για Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2002 μετονομάστηκε σε Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών). Από το 2002 είναι μόνιμη συνεργάτης του Εργαστηρίου όπου, εκτός από ατομική συμβουλευτική ασκεί παράλληλα εποπτεία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές κλινικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική. Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, καθώς και σε εκδόσεις βιβλίων, όπως στα: α) "Θέματα Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Θεραπείας" Επιμ. Ι. Μπουλουγούρης, β) "Ψυχολογική Συμβουλευτική Φοιτητών" , της Α. Καλαντζή-Αζίζι, γ) "Σεξουαλική Αγωγή Υγείας στα Σχολεία" των Βαϊδάκη, Αλεβίζου και Ευθυμίου, δ) "Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και η Ενταξή τους" , επιμ. Α. Ζώνιου-Σιδέρη, ε) "Θέματα Επιμόρφωσης και Ευαισθητοποίησης Στελεχών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων".Επιμ. Α. Καλαντζή -Αζίζι και Η. Μπεζεβέγκης. Έχει πάρει μέρος ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα επιμόρφωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΠΙΨΥ, του Αιγινήτιου Νοσοκομείου, του Κέντρου Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ, του Υπουργείου Παιδείας κ.α. Παράλληλα, ιδιωτεύει ως κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια από το 1992.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
H Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη είναι δρ. κλινικής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική συνεργάτης κοινωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας στο ΤΕΙ Αθήνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θωμάς Καλπάκογλου είναι πτυχιούχος ψυχολογίας και πληροφορικής του πανεπιστημίου Keele (Μ. Βρετανία) με ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Manchester (Μ. Βρετανία), με αντικείμενο κλινικής έρευνας τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία ομάδων στη γενικευμένη διαταραχή άγχους και διαταραχή πανικού.
Συμμετέχει στο Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εκπαιδευτής και επόπτης. Είναι μέλος του British Psychological Society και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ).
Είναι μέλος και εκπροσωπεί την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς στη European Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (EABCT). Τον Σεπτέμβριο 2007 εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της EABCT, υπεύθυνος εκπαίδευσης και πιστοποίησης.
Διδάσκει στον Τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών ως επιστημονικός συνεργάτης. Έχει εργασθεί στο νοσοκομείο Birch Hill, Rochdale, (Μ. Βρετανία), ως διευθυντής στο Κέντρο Ζωής και Έμπνευσης, και στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου. Έχει συνεργαστεί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του πανεπιστημίου Αθηνών και τη Νοσηλευτική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., του κέντρου βρεφών "Μητέρα", του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Ο Ευαγγελισμός και του πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια του εσωτερικού και εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Κ. Τσέγκος είναι ψυχίατρος, ιδρυτής μ.ά. του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Ομαδικής Ανάλυσης (E.G.A.T.I.N.) κ.ά. Διευθύνει τον Εκπαιδευτικό - Ερευνητικό Τομέα των τεσσάρων Ινστιτούτων του Α.Ψ.Κ. και τη σειρά εκδόσεων "Σύγχρονη Ψυχοθεραπεία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χριστίνα Σεργιάννη είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με διδακτορικό δίπλωμα (ΡhD.) στην Κλινική Ψυχολογία, Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜSc) στην Ψυχολογία της Υγείας, Τμήμα Ψυχολογίας, University of Kent at Canterbury, UK.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου είναι διδάκτορας της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και υπήρξε πρόεδρος. Υπήρξε υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (1983-1985) στο C.N.R.S., University Paris VII στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το International Institute for Educational Planning (IIEP) της UNESCO στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1995 στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τότε σε εθελοντική βάση προσφέροντας υπηρεσίες στους φοιτητές και οργανώνοντας σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.