Σύλλογος εκπαιδεύσεως νεανίδων
zoom in
44.99€ -10% 40.49€
Η πορεία ενός ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα σε κάθε περίπτωση θα ήταν μια γοητευτική εξιστόρηση, με φόντο την αθηναϊκή Belle Epoque και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του 20ού αιώνα, διανθισμένη με τα ηχηρά ονόματα των πρωταγωνιστών της. Όμως η ιστορία του Συλλόγου Κυριών υπέρ της Γυναικείας Παιδεύσεως, του πρώτου γυναικείου συλλόγου στη νεότερη Ελλάδα, είναι πολύ περισσότερα. Ιδρύεται πριν από 150 χρόνια, σε μια εποχή που το νεαρό ακόμα κράτος προσπαθεί να οργανωθεί και να συγκροτήσει την εθνική του ταυτότητα, παραπαίοντας ανάμεσα στη διάχυτη αρχαιολατρία και τις προκλήσεις του εξευρωπαϊσμού. Στη δίνη δυσεπίλυτων προβλημάτων, ο γυναικείος πληθυσμός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης. Η θέση της γυναίκας είναι πιο επισφαλής στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου καθημερινά καταφθάνουν τρομαγμένες και άπειρες νεαρές επαρχιωτοπούλες σε αναζήτηση της πολυπόθητης «αποκατάστασης». Ποιας αποκατάστασης; Με ποια μέσα, σε ποιο περιβάλλον και με ποια προσόντα θα μπορούσε να είναι εφικτή; Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει μια ομάδα φωτισμένων γυναικών ιδρύοντας το μακρινό 1872 τον Σύλλογον των Κυριών προς γυναικείαν παίδευσιν εν Ελλάδι. Η μελέτη μας φέρνει στο φως τη διαχρονική προσφορά του Συλλόγου Κυριών υπέρ της Γυναικείας Παιδεύσεως -όπως επικράτησε να αποκαλείται-, καθώς οι ανάγκες της κοινωνίας μετασχηματίζονται στο χρονικό τόξο των 150 ετών που καλύπτει η δράση του. Και είναι αξιοσημείωτο πώς ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος κατορθώνει χωρίς διακοπή να υπηρετεί τη γυναίκα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ξεκινώντας πριν από ενάμιση αιώνα, με την καταπολέμηση της αγραμματοσύνης, της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής απαξίωσης, μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Πέρα από τη μελέτη της μέχρι σήμερα πλούσιας βιβλιογραφίας σχετικά με τα γυναικεία ζητήματα και την εκπαίδευση των γυναικών, η έρευνα βασίστηκε κυρίως σε αρχειακές πηγές.

Λυδία Σαπουνάκη - Δρακάκη (Συγγραφέας)

Η Λυδία Σαπουνάκη - Δρακάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει ασχοληθεί με την ιστορία του νεότερου Πειραιά και τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας των Ιστορικών των Πόλεων (EAUH) και σήμερα είναι επίτιμο μέλος της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Λουίζα Τζόγια - Μοάτσου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Λουίζα Τζόγια-Μοάτσου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και επίβλεψη νέων κτισμάτων και οικιστικών μονάδων, ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αποκαταστάσεις παραδοσιακών κτιρίων. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικές εκδόσεις στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αστικής ιστορίας, του τουρισμού, καθώς και της ιστορίας της σκηνογραφίας. Είναι συγγραφέας -σε συνεργασία με τη Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη- του βιβλίου "Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου", ΜΙΕΤ, Αθήνα 2011.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
30x24
Βάρος:
0.727 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση