Το βιβλίο αφορά στην πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση και κατ' άρθρο ερμηνεία του ελληνικού νόμου για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων (Ν 4481/2017). Περιλαμβάνει ζητήματα όπως την έννοια και το περιεχόμενο των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) και οργανισμών ανταγωνιστικών σε αυτούς (όπως οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης), την αδειοδότηση των ΟΣΔ και τη λειτουργία τους με βάση τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Καλύπτεται ακόμη το ζήτημα της χορήγησης πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βιβλίο περιέχει συμβολές 23 έγκριτων νομικών με ιδιαίτερη πείρα στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης. Η εργασία αυτή είναι πολυσχιδής καθώς δεν καλύπτει μόνον ζητήματα δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και ζητήματα αστικού και εμπορικού δικαίου, δικονομικού δικαίου και δικαίου του ανταγωνισμού.
Άκρως απαραίτητο εγχειρίδιο για όσους ειδικεύονται στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας είτε διδάσκοντάς το είτε φοιτώντας το (πανεπιστημιακούς, φοιτητές και ερευνητές). Χρήσιμο, επίσης, εργαλείο για όσους ασχολούνται με την εφαρμογή του σχετικού δικαίου [δικηγόρους, δικαστές, τεχνοκράτες των ΟΣΔ και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής (policy makers)].
Ειρήνη Α. Σταματούδη (Επιμέλεια)