Συγκριτική συνταγματική μηχανική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συγκριτική συνταγματική μηχανική

Μια διερεύνηση των δομών, των κινήτρων και των αποτελεσμάτων

Giovanni Sartori

20.24€ -33% 13.56€
Στη "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" του G. Sartori απασχολεί έντονα η σύνθετη όσο και αμφίδρομη σχέση μεταξύ εκλογικού και πολιτικού συστήματος -μία σχέση στον πυρήνα της οποίας ως κύριο ζητούμενο προβάλλει ο συνδυασμός αποτελεσματικής διακυβέρνησης με πραγματικό έλεγχό της από την αντιπολίτευση. Μιλώντας για την εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος στο κοινοβούλιο, ο καθηγητής Sartori προβληματίζεται γύρω από τη μορφή του κομματικού συστήματος (πολυκομματισμός-δικομματισμός). Διέρχεται έτσι από το ευαίσθητο πεδίο της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων αναφερόμενος στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων μέσα στο κόμμα τους ως ένδειξη της αντίληψης κάθε κόμματος για τους θεσμούς της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. Και αφού προτείνει τα κριτήρια επιλογής του καλύτερου εκλογικού συστήματος, πάντοτε με τον δικό του εύληπτο και ευσύνοπτο τρόπο, συνθέτει κριτικά -ενίοτε επικριτικά- μία συγκριτική εικόνα των πολιτικών συστημάτων (ΗΠΑ, Λ. Αμερική, Ευρώπη), εγχείρημα διόλου απλό, αφού ζητά και βρίσκει εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους, δηλαδή διαχρονικά κοινά θεσμικά και πολιτικά ζητούμενα. Μάλιστα, μέσα από την τυπολογία των πολιτευμάτων (προεδρικά-κοινοβουλευτικά) ανατρέπει μύθους και διατυπώνει προτάσεις για τα κριτήρια επιλογής του καλύτερου πολιτικού συστήματος. Δρ. Νίκος Παπαχρήστος, ΚΕ.ΘΕ.Μ.
Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης

Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης (Επιμέλεια)

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στις τελευταίες του διεθνείς δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται το βιβλίο "Welfare State and Democracy in Crisis" (with L. Katseli and J. Milios, Ashgate Publ.) καθώς και άρθρα στα περιοδικά "Challenge", "The Magazine of Economic Affairs", "Industrial Relations", "Economy and Society", "Review of International Studies", "Cambridge Journal of Economics" κ.λπ.

Τίνα Πλυτά (Μεταφραστής)


Giovanni Sartori

Giovanni Sartori (Συγγραφέας)

O Τζοβάννι Σαρτόρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1924. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1946. Το 1956 επέτυχε την εισαγωγή της Πολιτικής Επιστήμης ως ιδιαίτερου γνωστικού αντικειμένου στο εγκύκλιο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και αναγορεύτηκε πρώτος τακτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Ιταλία (1962), ιδρύοντας παράλληλα το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Δίδαξε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Columbia της Νέας Υόρκης. Βραβεύτηκε για τις διεπιστημονικές του μελέτες και έχει συνεργαστεί με την American Political Science Review και την Corriere della Sera. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στη Συγκριτική Πολιτική και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία του Χέγκελ και του Μπενεντέτο Κρότσε καθώς και με τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας όπως η κοινή γνώμη (και η χειραγώγησή της), η λειτουργία των κομμάτων και οι πολυπολιτισμικές πρακτικές. Είχε εκδώσει οκτώ βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους: "Democrazia cosa e", "The theory of Democracy Revisited" και από τις εκδόσεις Παπαζήση "Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος" (2004) και "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" (2007). Έφυγε από τη ζωή στη Ρώμη, στις 4 Απριλίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
324
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.49 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση