Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600114799
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο συλλογικός αυτός τόμος είναι ο ενδέκατος σε μια σειρά μελετών που αναφέρονται σε θέματα Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Στον παρόντα τόμο έχουν συμπεριληφθεί κείμενα τόσο από τους τρεις πρώτους τόμους της παραπάνω σειράς όσο και άλλες δημοσιευμένες και αδημοσίευτες εργασίες συγκριτικών της εκπαίδευσης. Οι εργασίες αφορούν σε διάφορα θέματα από το χώρο της Συγκριτικής Παιδαγωγικής: θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα, εκπαίδευση στις χώρες του πρώην "υπαρ- κτού σοσιαλισμού", πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή εκπαίδευση, εκπαίδευση σε συγκεκριμένες χώρες, εκπαίδευση εκπαιδευτικών.
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Κ. Περσιάνης σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Εκπαιδευτικό Προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής σχολείων μέσης εκπαίδευσης, επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων, διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνέγραψε 18 βιβλία και δημοσίευσε σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γεώργιος Κων. Πασιάς είναι Διδάκτορας Συγκριτικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Τμήμα Ποιότητας). Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα: Συγκριτική Εκπαίδευση και Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Γ. Καρράς είναι Διδάσκων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συγκριτική Εκπαίδευση, στις Εκπαιδευτικές Πολιτικές που αφορούν τους Εκπαιδευτικούς, στην Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στην Ευρώπη - Συστήματα μόρφωσης και επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, στο Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού, στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, στις Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, εκτός από τη μελέτη Μaster και τη διδακτορική διατριβή, που αφορούν την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και τις Κοινωνικές Αναπαραστάσεις Ευρωπαίων Εκπαιδευτικών για το επάγγελμά τους. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία με τίτλο "Ζητήματα Πολιτικής της Εκπαίδευσης στην Κρήτη στις αρχές του 20ού αιώνα. Δοκίμιο προβληματισμού στο πλαίσιο του ιστορικο-συγκριτικού παραδείγματος", Αθήνα, Εκδόσεις Ατραπός, 2007. Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα (στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα) σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, όπως: "Παιδεία Ομογενών", Πρόγραμμα Socrates, "Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας είναι Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων του Wisconsin (ΗΠΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων του Bristol, της Κρήτης και των Ιωαννίνων, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι κάτοχος του Βραβείου Αριστείας στις Κοινωνικές Επιστήμες από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας Comparative and International Education Society (CIES) και της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Παι-δαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδας. Είναι επίτιμο μέλος της Comparative Education Society in Europe (CESE) και της Comparative and International Education Society (CIES). Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της επιστημολογικά και μεθοδολογικά πολυπρισματικής Συγκριτικής Εκπαίδευσης ως νεωτερική επιστήμη. Επιστημολογικά και μεθοδολογικά είναι ίστορίκο-συγκριτίκός της Εκπαίδευσης και Ουμανιστής διανοούμενος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα