Πόσες αμυχές δεν κρύβει η ποίηση
πόσες εκδορές πόσες πτώσεις
σε χαράδρες οδύνης
πόσα πουλιά στις φωλιές τους να τρέμουν τις λέξεις
πόσων πιστών απεγνωσμένες πορείες.
Κι αν όλα σβήσουν και χαθούν
η ποίηση θα μείνει
για να πυρώνει τις καρδιές
στου λόγου το καμίνι
για να χτυπά με δύναμη
στη στάχτη τα φτερά της
να πολεμά με τη σιωπή
τους λόγους της απάτης.
Στη δέκατη ποιητική συλλογή του Λεωνίδα Γαλάζη, που τιτλοφορείται "Στρώσεις του ανέφικτου" (Αθήνα, Φαρφουλάς, 2020) περιλαμβάνονται πενήντα ποιήματα, γραμμένα κατά την περίοδο 2016-2019. Τα ποιήματα αυτά κατανέμονται σε τρεις ενότητες: Α΄ "Νερό της Γνώσης", Β΄ "Σιωπηλά Μιλήματα" και Γ΄ "Ψωμί της Εξορίας". Προφανώς οι τίτλοι των ενοτήτων παραπέμπουν στον Β. Κορνάρο, τον Κ. Παλαμά και στον Κ. Καρυωτάκη, αντίστοιχα. Στην ενότητα "Νερό της Γνώσης", που περιέχει τα μισά από τα ποιήματα του βιβλίου, κυριαρχούν ο διάλογος λογοτεχνίας, μύθου και ιστορίας, καθώς και τα θέματα ποιητικής και πολιτικής ηθικής. Στην ενότητα "Σιωπηλά Μιλήματα" η ποιητική γραφή είναι περισσότερο εσωστρεφής και εμποτισμένη αφενός με μνήμες προσφιλών προσώπων και αφετέρου με την πίστη στη δύναμη του έρωτα και της ποίησης ως δυνάμεων δημιουργίας και αναγέννησης μέσα από τις στάχτες του ολέθρου. Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου "Ψωμί της εξορίας" κυριαρχεί το ρομαντικής προελεύσεως θέμα της διάστασης του ποιητή από την κοινωνία, με επίκεντρο την κριτική προσέγγιση των μηχανισμών εξουσίας και γραφειοκρατίας, που εξουθενώνουν τόσο τους πολίτες όσο και τους ίδιους τους εντεταλμένους φορείς εξουσίας. Το εξώφυλλο της συλλογής φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ.
Λεωνίδας Γαλάζης (Συγγραφέας)
Ο Λεωνίδας Γαλάζης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου με τη διατριβή "Ποιητική και ιδεολογία στο κυπριακό θέατρο (1869-1925)". Εργάζεται ως Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Ματωμένα κοράλλια" (1979), "Ο λοιμός και άλλα ποιήματα" (δίφυλλο, 1981), "Ιατρική βεβαίωση" (1982, Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για έργο νέου λογοτέχνη), "Στυφά κυδώνια" (1988), "Φωτηλασία" (1999) και "Παραδαρμός εν αλφαβήτω" (2007) κ.ά. Το 2010 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (Κύπρου) για την ποιητική του συλλογή "Λοκριγκάνα".
Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου (2015-2017) και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2017-2018).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα