Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600223408
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σκοπός των προκλήσεων της γνώσης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της πολιτικής και, κυρίως, η διαχείρισή τους γίνεται μέσα από διαφορετικά ιδεολογικο-πολιτικά πρίσματα. Ο τόμος ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενημέρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ενδιαφερόμενων πολιτών για τις κυριότερες εναλλακτικές προσεγγίσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση σημείων κοινής αποδοχής για μία συνεκτική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεντρώνει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, όπως διατυπώθηκαν στη Βουλή, της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, των πρυτανικών αρχών, της ΠΟΣΔΕΠ και πανεπιστημιακών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Απ. Πανούσης (Αθήνα, 1949) διετέλεσε Καθηγητής Εγκληματολογίας επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή του Δ.Π. Θράκης, όπου εξελέγη Κοσμήτορας, Αντιπρύτανης και Πρύτανης (1994-7) και, επίσης επί 19 χρόνια, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Πρόεδρος (2003-7). Ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και ιδρυτής και διευθυντής της σειράς "Εγκληματο-λογικά".
Έχει συγγράψει 30 βιβλία και 200 άρθρα εγκληματολογικού/σωφρονιστικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα συνέδρια.
Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός κι έχει δημοσιεύσει 11 αστυνομικά διηγήματα σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Το διάστημα 2012-4 διετέλεσε Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ κατά το επτάμηνο Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, όπως και μέλος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης (ΜΕΚΓ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι International Expert στο European Training Foundation/ ETF ("Skills & VET Governance" project). Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC Research Centre "LLAKES" του UCL-IoE. Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2006-2010) και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 102 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, έχει συγγράψει 6 επιστημονικά βιβλία- μονογραφίες και έχει επιμεληθεί άλλους 6 συλλογικούς τόμους.
Αγαπάει ιδιαίτερα την Τέχνη, ωστόσο δεν είναι ποιητής ούτε τεχνοκριτικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση, πολιτική κοινωνιολογία και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο, στο LSE, στο Μάντσεστερ και στο ΜΙΤ. Έχει διατελέσει Senior Leturer στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και έχει διδάξει πολιτική ανάλυση και ευρωπαϊκή πολιτική στο ΜΙΤ, στο Μάντσεστερ και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατυπώσει πλήθος εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στο ΜΙΤ, στο Harvard, στο Humboldt και στην Catania. Τα ενδιαφέροντά του είναι στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής ανάλυσης οργανωμένων συμφερόντων και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει γράψει αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Σταυρακάκης είναι καθηγητής στο Ε.Μ.Π.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
-Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1966.
-Απεφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσια Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985 - 1989).
-Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου CITY του Λονδίνου με πτυχίο Masters στην Πολιτική Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (1990 - 1992). Τίτλος μεταπτυχιακής εργασίας: "Η πολιτική επικοινωνία και διαφήμιση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις 1989 - 1990".
-Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Διακρίθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
-Εισηγητής σε θέματα επικοινωνίας στο συνέδριο της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο (1990).
-Διετέλεσε εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985 - 1989).
-Στέλεχος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας.
-Ομιλεί και γράφει Αγγλικά και Ιταλικά.
-Δίδαξε Πολιτική Επικοινωνία, ειδικά θέματα Επικοινωνίας, Πολιτικές Επιστήμες και Έρευνα Αγοράς στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μάρκετινγκ στον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Οργανισμό (1992 - 1993).
-Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
-Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
-Διετέλεσε Διευθυντής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας (1994 - 1996).
-Ορίσθη Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας (Απρίλιος 1997).
-Εξελέγει Βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μάνος Γ. Παπάζογλου έλαβε το 2000 το πτυχίο της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2001 έλαβε τον τίτλο "ΜΑ in Political Philosophy", "The Idea of Toleration" από το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2005 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Essex, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, με τίτλο "Citizenship and Democratic Legitimacy in the European Union: Euro-Republicanism and the Concept of Responsive Citizenship". Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths College, Department of Politics, διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων "Comparative European Politics" και "Introduction to European Politics" (2003-2004). Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan, διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος "Citizenship and the European Union" (2003), Teaching Assistant στο Πανεπιστήμιο Essex, Department of Government. Διεξαγωγή σεμιναρίων πολιτικής θεωρίας (2003- 2004), Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Διεξαγωγή σεμιναρίων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Οριζόντιες και κάθετες πολιτικές της ΕΕ" (2005-06 και 2006-07). Το 2005-2006 διετέλεσε επιμορφωτής στα σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα ΕΕ.
- Σεπτέμβριος 2007: Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας σε θέματα πολιτικών για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Νοέμβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2007: Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Socrates Erasmus, στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. (2000). Συμμετοχή σε πολλά διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης είναι καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Παλλήκαρης γεννήθηκε στα Χανιά το 1947.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Από το 1987 είναι Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι κύριος συγγραφέας 3 διεθνών επιστημονικών συγγραμμάτων και προσκεκλημένος συγγραφέας με 17 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία. Έχει 85 δημοσιεύσεις σε περιοδικά υπό κρίση, και είναι κριτής σε 5 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Έχει διατελέσει επιβλέπων σε 19 διδακτορικές διατριβές καθώς και σε 8 διπλωματικές εργασίες φοιτητών από Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.
Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε 80 διεθνή συνέδρια, επιστημονικές εταιρείες και Πανεπιστήμια τα τελευταία 4 χρόνια.
Έχει 215 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 153 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια.
Είναι κάτοχος 4 εγκεκριμένων πατέντων και 4 υπό αξιολόγηση σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας.
Το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς λαμβάνοντας τις περισσότερες από τις πιο διακεκριμένες διακρίσεις στην Οφθαλμολογία με 17 διεθνείς τιμητικές διακρίσεις με σημαντικότερη το Βραβείο "Barraquer" από τη διεθνή εταιρεία διαθλαστικής χειρουργικής σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (1997), τη "Charles D. Kelman Innovator΄s Award" από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS-2003), τη "Albrecth-von-Graefe-Vorlesung" - Award for the Innovatorʼs Lecture από τη Γερμανική Οφθαλμολογική Εταιρεία για την καθοριστική του συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη της διαθλαστικής χειρουργικής (DOC-2003) και φέτος τη "NORDAN AWARD" από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής για τη μέγιστη συνεισφορά του διεθνώς στην διαθλαστική χειρουργική (ASCRS-2004).
Είναι ιδρυτής του διευθυντής του «Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού - "ΒΕΜΜΟ", (www.eyeinstitutecrete.com) ενός από τα πλέον προβεβλημένα εργαστήρια του Ιατρικού Τμήματος, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς στην έρευνα, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Σήμερα εκατοντάδες είναι οι ασθενείς εκτός Κρήτης που επισκέπτονται το Ηράκλειο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα Οφθαλμολογίας αλλά και μεγάλος ο αριθμός των επιστημόνων που επισκέπτονται το εργαστήριο για να εκπονήσουν μέρος των μελετών του ή να συνεργαστούν σε κοινά ερευνητικά πρωτόκολλα. Η Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα, ήταν δική του ιδέα και πραγματοποιήθηκε με δωρεά των LIONS & LIONESS, η μονάδα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε απομονωμένες περιοχές της Κρήτης και στα νησιά του Αιγαίου. Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει το έργο του σε πολλές χώρες.
Μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί 23 ανταγωνιστικά προγράμματα, καθώς και 18 αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος. Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Οπτική και Όραση»(www.optics-vision.gr) σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και με συνεργαζόμενα ιδρύματα το ΙΤΕ και την Πανεπιστημιακή Οφθαλολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26.3.1956.
Έγγαμος με την Ευανθία Παπαπετροπούλου. Έχει ένα γιο.
Διετέλεσε καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στα Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας.
Σπουδές: Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο King΄s College του Λονδίνου στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Masterʼs το 1981. Το 1986 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "άριστα". Έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών υποτροφιών και το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης".
Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική.
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες:
Εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), του 1990 του 2000, του 2004 και του 2007. Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Διετέλεσε Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες:
Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (1994-2000) μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της (1994-1997) και αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. (1997-2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μάνος Γ. Παπάζογλου έλαβε το 2000 το πτυχίο της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2001 έλαβε τον τίτλο "ΜΑ in Political Philosophy", "The Idea of Toleration" από το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2005 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Essex, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, με τίτλο "Citizenship and Democratic Legitimacy in the European Union: Euro-Republicanism and the Concept of Responsive Citizenship". Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths College, Department of Politics, διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων "Comparative European Politics" και "Introduction to European Politics" (2003-2004). Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan, διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος "Citizenship and the European Union" (2003), Teaching Assistant στο Πανεπιστήμιο Essex, Department of Government. Διεξαγωγή σεμιναρίων πολιτικής θεωρίας (2003- 2004), Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Διεξαγωγή σεμιναρίων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Οριζόντιες και κάθετες πολιτικές της ΕΕ" (2005-06 και 2006-07). Το 2005-2006 διετέλεσε επιμορφωτής στα σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα ΕΕ.
- Σεπτέμβριος 2007: Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας σε θέματα πολιτικών για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Νοέμβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2007: Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Socrates Erasmus, στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. (2000). Συμμετοχή σε πολλά διεθνή συνέδρια.