Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600106596
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η κριτική σκέψη είναι βασική προϋπόθεση της γνωστικής, κοινωνικής και ηθικής αυτονομίας, την οποία το σχολείο θεωρεί αναγκαία για να επιβιώσει κανείς στον πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο. Γι` αυτό στο χώρο της Διδακτικής έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα δυναμικό παιδαγωγικό-διδακτικό κίνημα, το οποίο προτείνει προγράμματα κριτικής σκέψης, κατάλληλα για την ταυτόχρονη διδασκαλία «γνώσης» και «σκέψης» στο πλαίσιο του καθημερινού μαθήματος.
Το παρόν σύγγραμμα κινείται σ` αυτόν το χώρο και στο πρώτο μέρος του παρουσιάζει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, το οποίο προτείνει γενικές αρχές και διδακτικές πρακτικές συνύφανσης της κριτικής σκέψης στη διαδικασία, το περιεχόμενο και το πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας. Στο δεύτερο μέρος προσαρμόζει τις προτάσεις του στους εξειδικευμένους σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος και συνθέτει με τα στοιχεία της κριτικής σκέψης συγκροτημένες στρατηγικές διδασκαλίας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και συμπεριλαμβάνει την ευρωπαϊκή έκδοση «Teaching Thinking in Europe» (1997).
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ηλίας Ματσαγγούρας είναι καθηγητής διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό άξονα επιστημονικής ενασχόλησης τη θεωρία και την πράξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας έχει ασχοληθεί με την κριτική σκέψη, τη στοχαστικοκριτική προσωπική θεωρία διδασκαλίας, τη διαθεματική σχολική γνώση, την κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, τον σχολικό εγγραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την οργάνωση της σχολικής τάξης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το παρελθόν, θέση στην οποία υπηρετεί και κατά το παρόν διάστημα. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται και τα παρακάτω βιβλία:
- Η σχολική τάξη (2001)
- Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση (2000)
- Θεωρία της διδασκαλίας (1999)
- Στρατηγικές διδασκαλίας (2000)
- Η εξέλιξη της διδακτικής (επιμ. 1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα