Στις ρίζες της οθωμανικής ιστοριογραφίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στις ρίζες της οθωμανικής ιστοριογραφίας

Ιστοριογράφοι και χρονικογράφοι του 16ου-18ου αιώνων

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

8.48€ -27% 6.19€

Στο βιβλίο αυτό παρέχεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα μια συστηματική γραμματολογική επισκόπηση της οθωμανικής ιστοριογραφίας και χρονικογραφίας από τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Δίνονται βιοεργογραφικά στοιχεία για τους σημαντικότερους Οθωμανούς ιστοριογράφους και χρονικογράφους της περιόδου και παρατίθενται αναλυτικές βιβλιογραφίες εκδόσεων ή μεταφράσεων των κειμένων τους, καθώς και σχετικών βοηθημάτων (μονογραφιών, μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά ή εγκυκλοπαιδικά - λεξικογραφικά έργα). Στα κείμενα των ιστοριογράφων και χρονικογράφων αυτών βασίζονται κυρίως οι γνώσεις μας για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την περίοδο της σουλτανείας του Βαγιαζίτ Β` (1481 - 1512) και εξής, όταν εγκαινιάστηκε η δεύτερη μεγάλη περίοδος της οθωμανικής επέκτασης, που έφτασε στο απόγειό της κατά τον 16ο αιώνα επί σουλτάνων Σελίμ Α` (1512 - 1520) και Σουλεϋμάν Β` (1520 - 1566). Επίσης, στα κείμενα των συγγραφέων της περιόδου αυτής βασίζονται οι γνώσεις μας και για την περίοδο που ακολούθησε τη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), που θεωρείται ως εναρκτήριο σημείο της αργής αλλά σταδιακής παρακμής του Οθωμανικού Σουλτανάτου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ελένη Κεκροπούλου

Ελένη Κεκροπούλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας που τα θεωρεί δεύτερη, αγαπημένη πατρίδα της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστημές και Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών καθώς και ξένες γλώσσες. Επί δεκαοκτώ χρόνια υπήρξε μεταφράστρια λογοτεχνίας, έχουσα με τα φράσει από αγγλικά, γαλλλικά, ισπανικά, πορτοογαλικά και ιταλικά πάνω από διακόσια βιβλία, ενώ έχει μεταγράψει στην νεοελληνική έργα του Πλουτάρχου, του Παρμενίδη και του Πλάτωνα. Έχει βραβευθεί για την μετάφρασή της στο ποιητικό έργο του νομπελίστα Ντερεκ Γουόλκοτ "Όμηρος". Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο εδώ και εικοσιοκτώ (και πλέον) χρόνια και είναι μητέρα τριών παιδιών, του Παναγιώτη, της Νεφέλης και της Λήδας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά της "Αγγέλικα η Μαντενούτα" που είναι η δραματική ζωή της Αγγέλικας Νίκλη, της μητέρας του Σολωμού. Τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί τις Εκδόσεις Ενάλιος των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος.

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
91
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.106 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση