Τι ήταν και είναι η μεταπολίτευση; Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι μεγάλο πολλαπλάσιο του 40, των χρόνων που μας χωρίζουν από το 1974. Ο Δημήτρης Ψυχογιός καταθέτει τη δική του άποψη με κείμενα που αναφέρονται στην πρώτη δεκαετία της – αποτελώντας συνάμα μέρος της, γιατί γράφτηκαν κατά τη διάρκειά της.
Η επώδυνη εμπειρία της στρατιωτικής θητείας, οι χαμένες προσδοκίες για την ανανέωση της Αριστεράς, ο κόσμος των πολιτικών κινήσεων και περιοδικών, ο αδιέξοδος παραλογισμός της τρομοκρατίας, το πανηγύρι των εκλογών, ο επιστημονικός μοναχισμός και η τελική φυγή από όλα αυτά με ιστιοφόρο, καταγράφονται αυτοβιογραφικά και εντάσσονται στο zeitgeist της περιόδου.
Προσεγγίσεις φαινομένων της περιόδου εκείνης, μέρος των κειμένων του βιβλίου περιέχονταν στο βιβλιαράκι με τίτλο «Μεροληπτική Κατάθεση» που είχε εκδοθεί το φθινόπωρο του 1982, και συμπληρώνονται από κάποια που δημοσιεύθηκαν μεταγενέστερα στο περιοδικό Αντιθέσεις και αναφέρονται στην περίοδο 1982- 84. Τι νόημα έχει η επανέκδοσή τους σήμερα; Το ίδιο που είχε και η έκδοσή τους τότε – ο συγγραφέας τους αποπειράται απλώς και μόνο να καταγράψει τις εμπειρίες του από το πέρασμά του μέσα από διάφορους θεσμούς και τις σκέψεις του για διάφορα γεγονότα.
Ο συγγραφέας δεν θέλει να προλάβει τους ιστορικούς αλλά ούτε και τους πολιτικούς άνδρες που, στη δύση του βίου τους, θα αποκαλύψουν, ανέξοδα και ακίνδυνα για τους αναγνώστες τους, τους αντιπάλους τους και για τους ίδιους, τα παρασκήνια του πολιτικού παιχνιδιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον εισαγωγή του βιβλίου, «πολλά έχουν αλλάξει από τότε, πολλά επίσης παραμένουν ίδια. Δεν πρέπει να ξεχνάει ο αναγνώστης πως όταν διαβάζει «σήμερα» ή «τώρα», πρέπει να καταλαβαίνει «πριν 32 χρόνια». Σαν να διαβάζει εφημερίδα εκείνης της εποχής ή μυθιστόρημα εποχής – στην πραγματικότητα, εισβάλλει σε απομονωμένο τμήμα του σημερινού υποσυνείδητου του μεταπολιτευτικού “ελέφαντα” που ίσως επηρεάζει τη συμπεριφορά του.»
Ο Δημήτρης Ψυχογιός γνωρίζει ανάγνωση, γραφή, λίγη αριθμητική· ήταν καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δημοσιογράφος στο Βήμα — όπου συνεχίζει να σχολιάζει κάθε Κυριακή την επικαιρότητα ως «Διόδωρος Κυψελιώτης». Σχολιάζει επίσης στην Athens Voice και διηγείται ιστορίες στους bostanistas.gr. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, πιο πρόσφατο είναι «Η Πολιτική Βία στην Ελληνική Κοινωνία» (Εκδόσεις Επίκεντρο, 2013). Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ελαιοκομία, την οινοποιία, την πολιτική και το οικογενειακό «Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων». Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών, γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας.
Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), για να καταλήξει το 1990 στο "Βήμα", στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Το μυθιστόρημα "Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες" (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα