Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄

Το λογοτεχνικό περιβάλλον και η γένεσή της

Δήμητρα Α. Κούκουρα

Τα ευαγγέλια κινούνται στα κράσπεδα της λογοτεχνικής νόρμας ως προς τη δομή, τη γλώσσα και το περιεχόμενο, γεγονός που δημιούργησε την απαξία των ρητόρων των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Εάν κριθούν ως προς τα ίδια αποτελούν κείμενα με εμφανή στοιχεία του προφορικού λόγου, γραμμένα στη ζωντανή γλώσσα της εποχής και περιεχόμενο που εξήγαγε την πορεία της ανθρωπότητας από τον τάφο στη ζωή και την ανάσταση.

Κατά τους ελληνιστικούς και τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, στις πλατείες, τα γυμνάσια και τα θέατρα των πόλεων, εκτός από τα "γαυγίσματα" των Κυνικών, αντηχούσαν και τα "κελαρύσματα" των ρητόρων και σοφιστών. Τα πλήθη που πρόσεχαν τους ρακένδυτους κυνικούς φιλοσόφους, γιατί κατανοούσαν το λιτό και εύστροφο λόγο τους, την κοινωνική κριτική και τη συνέπεια ηθικής διδασκαλίας και βίου, συνέρεαν και στις εντυπωσιακές δημόσιες αγορεύσεις των ρητόρων.

Είναι όμως φανερό ότι οι αποδέκτες προσδιορίζουν το περιεχόμενο και εν μέρει τη μορφή του χριστιανικού κηρύγματος. Κοινό στοιχείο είναι η χαρμόσυνη είδηση της αναστάσεως των νεκρών και το κάλεσμα για μετάνοια. Οι Ιουδαίοι γνώριζαν τον αληθινό Θεό από τις θεοπτίες των δικαίων του Ισραήλ, οι εθνικοί αναζητούσαν τον άγνωστο Θεό. Ως εκ τούτου η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Η πρώτη χριστιανική ομιλία που διασώθηκε αποτελεί σαφές δείγμα της μετεξέλιξης του λογοτεχνικού είδους του ευαγγελίου στο είδος της ομιλίας, με την οποία η πρώτη γενεά μετά τους αποστόλους διατύπωσε το κήρυγμά τους.

Ευστάθιος Χ. Λιανός - Λιαντής (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρετεί σήμερα ως Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιστημονικά έχει μελετήσει την ιστορική πορεία των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων, ενώ ερευνητικό πεδίο της διδακτορικής του διατριβής (PhD) υπήρξε η πορεία της μεταβυζαντινής λογιοσύνης στη Δύση. Αντικείμενο της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι οι όψεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας κατά την περίοδο διοίκησης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (MTheol) και του Royal Holloway - University of London (MPhil), με υποτροφία της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία του King΄ s College και του University College London. Επιπλέον, έχει ειδικευθεί στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία. Επιμελήθηκε επιστημονικά πλέον των εβδομήντα ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων από το σύνολο των αντικειμένων των κλασσικών σπουδών και, παράλληλα, συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και επίσημους φορείς άλλων θρησκευτικών ομολογιών. Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016). Είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Δήμητρα Α. Κούκουρα (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Κούκουρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Φιλοσοφική (Τμήμα Γλωσσολογίας) και στη Θεολογική Σχολή. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόννη (Paris I, Paris V) και στο Καθολικό Ινστιτούτο των Παρισίων, όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Γενική Γλωσσολογία, την Κοινωνιογλωσσολογία, τη Βυζαντινή Ιστορία, τη Λειτουργική και την Πατρολογία και έλαβε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (μία Maitrise και τρία DEA). Υπoστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας, εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 1993 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Τμήμα Θεολογίας. Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Έχει συγγράψει τρεις μελέτες σχετικές με το αντικείμενο διδασκαλίας της (Υφολογικές παρατηρήσεις στα ομιλητικά κείμενα του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά, Λόγοι Επισκόπων, Ρητορική και Εκκλησιαστική Ρητορική) και ικανό αριθμό άρθρων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
206
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.33 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση