Σπουδές φύλου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σπουδές φύλου

Τάσεις/εντάσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Στέλλα Βοσνιάδου

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789604560288

  • Κατηγορίες:

    Ισότητα Φύλων

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Ζήτη

Το έναυσμα για τον ανά χείρας τόμο προέκυψε από τη διημερίδα "Σπουδές φύλου σε Α.Ε.Ι της Ελλάδας και του Εξωτερικού: αποτίμηση και προοπτικές" που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. (31.3.-1.4.2005), στο πλαίσιο του διατμηματικού προπτυχιακού προγράμματος σπουδών για θέματα φύλου και ισότητας του ιδίου πανεπιστημίου. Καθώς το πρόγραμμα αυτό (αλλά και όλα τα αντίστοιχα σε επτά ακόμη Α.Ε.Ι.) διήνυε πέρσι τον δεύτερο -και τελευταίο, σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές του Υ.Π.Ε.Π.Θ.- χρόνο της λειτουργίας του, ένας βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να καταγράψει τα πρώτα βήματα μιας επισημότερης θεσμοθέτησης των σπουδών φύλου/γυναικείων σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο στα ελληνικά Α.Ε.Ι. Ταυτόχρονα όμως η διημερίδα επιδίωξε να αντιπαραβάλει τη νηπιακή αυτή κατάσταση στην Ελλάδα με προγράμματα/εγχειρήματα σπουδών φύλου/γυναικείων σπουδών του εξωτερικού που διαθέτουν μακρόχρονη ιστορία κάτω από, εν μέρει, εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Ως εκ τούτου, περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες αποσκοπούσε σε μια συνολική εξέταση των Δ.Π.Π.Σ. για θέματα φύλου και ισότητας στα ελληνικά Α.Ε.Ι. Από εκπροσώπους των προγραμμάτων ζητήθηκε να παρουσιάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του δικού τους Δ.Π.Π.Σ., τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα ή και μειονεκτήματα της σύστασης αυτών των προγραμμάτων, τις προοπτικές συνέχισής τους, αλλά και τους θεωρητικούς προβληματισμούς που προέκυψαν.
Η δεύτερη θεματική ενότητα εστιάστηκε στην ανάπτυξη των σπουδών φύλου/γυναικείων σπουδών σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και στα ιδιαίτερα γεωπολιτικά συμφραζόμενά τους.
Τέλος, βασικό άξονα της τρίτης ενότητας αποτέλεσαν τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον των σπουδών φύλου/γυναικείων σπουδών από την οπτική συναδέλφων με μακρά θητεία σε ευρωπαϊκά Α.Ε.Ι. όπου οι σπουδές φύλου/γυναικείες σπουδές αποτελούν εδώ και δεκαετίες αυτονόητη πραγματικότητα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλλα Βοσνιάδου (Συγγραφέας)

Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη" και διευθύντρια του "Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Δενδρινού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λυδία Βαΐου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου

Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου (Επιμέλεια)

Η Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε αρχικά φυσική (δευτερεύων κλάδος: ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία) στο Carleton College (ΗΠΑ) από το 1965 έως το 1969. Στη συνέχεια έκανε σπουδές επικοινωνίας (δευτερεύοντες κλάδοι: πληροφορική, λογική) στο Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitat της Βόννης από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα τo 1977. Έως το 1980, που ανέλαβε καθήκοντα στο ΑΠΘ, εργάστηκε στη Γερμανία στο Institut fur Deutsche Sprache, στο Πανεπιστήμιο της Osnabruck, κ.ά. Στο Α.Π.Θ. διετέλεσε μ. ά. Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Διευθύντρια του Τομέα Γλωσσολογίας και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της πραγματολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας και των σπουδών φύλου, και επικεντρώνονται σε ζητήματα ανάλυσης της συνομιλίας, δείξης, υποκειμενικότητας, φατικότητας, ευγένειας, διαπολιτισμικής πραγματολογίας, διεπιστημονικότητας, σχέσης γλώσσας-φύλου κ.ά. Από το 2005 είναι υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας, στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), στο πλαίσιο του οποίου ανέπτυξε και το Corpus Προφορικού Λόγου της Ελληνικής. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινίασε την εκδοτική σειρά Μελέτες για τον Προφορικό Λόγο καθώς επίσης και τη διοργάνωση ειδικών Διημερίδων με αντικείμενο την προφορική επικοινωνία

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
188
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.377 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση