Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789600807752
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία το πολιτικό έργο του Σπινόζα είχε αποσιωπηθεί από τους ιστορικούς της φιλοσοφίας. Από τις αρχές του 20ούαιώνα μέχρι περίπου το 1960, με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, κανείς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται για ό,τι ο συγγραφέας της Ηθικής είχε γράψει σχετικά με το κράτος, το δίκαιο, τις σχέσεις ανάμεσα στον ανώτατο Άρχοντα και την Εκκλησία, τις πολιτικές συνέπειες της ανάγνωσης της Βίβλου. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει. Η Θεολογικο-πολιτική πραγματεία και η Πολιτική πραγματεία μελετώνται αυτοτελώς ως αναπόσπαστο τμήμα του φιλοσοφικού έργου του και όχι ως απλά παραρτήματα. Μέσα στην ίδια την Ηθική μπορούμε να αναζητήσουμε τα θεμέλια των διανθρώπινων σχέσεων. Οι μελέτες τούτου του τόμου συνιστούν μία συμβολή στη διερεύνηση αυτών των πεδίων.
Αξίζουν, πράγματι, τα πεδία αυτά μια λεπτομερή ανάλυση. Διότι για τον Σπινόζα είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματευτούμε το κράτος χωρίς να μελετήσουμε τη σχέση του με τη θρησκεία· αντιστρόφως, τα έργα του Σπινόζα μαρτυρούν σταθερά μία πολιτική ανάγνωση της θρησκείας. Αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε εκ του σύνεγγυς πώς ο Σπινόζα οικοδομεί τα επιχειρήματά του σχετικά με τις διάφορες αρχές που συγκροτούν την ανθρώπινη κοινωνία, ποιες κρίσεις διατυπώνει όσον αφορά τα ιστορικά παραδείγματα στα οποία ανατρέχει, πώς οι βιβλικές έρευνές του εντάσσονται σε ένα καθορισμένο διανοητικό περιβάλλον. Αξίζει, κυρίως, τον κόπο να εξετάσουμε τη συνάρθρωση αυτών των προβλημάτων με τη γενική εννοιολογική αρχιτεκτονική της φιλοσοφίας του: στηρίζονται σε αυτήν και με τη σειρά τους συμβάλλουν στο να της προσδώσουν την ιδιαίτερη δύναμή της.
Ο Pierre-Francois Moreau είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure de Lyon. Διευθύνει τη σειρά "Etudes spinozistes" στις πανεπιστημιακές εκδόσεις Presses del΄ Universite Paris-Sorbonne και συνδιευθύνει τη σειρά "La Croisee des chemins" στις πανεπιστημιακές εκδόσεις ENS-Editions. Συνδιευθύνει, επίσης, τη σειρά "Philosophies" στον εκδοτικό οίκο Presses Universitaires de France και διευθύνει στον ίδιο οίκο τη νέα δίγλωσση κριτική έκδοση των "Απάντων" του Σπινόζα, στην οποία αξιοποιούνται τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με το σπινοζικό φιλοσοφικό σύστημα, τη γλώσσα και τη χρονολόγηση του έργου, το διανοητικό, ιστορικό, πολιτικό και θρησκευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και παρεμβαίνει το έργο αυτό (έχουν ήδη δημοσιευθεί τρεις τόμοι: "Θεολογικο-πολιτική πραγματεία", "Πολιτική πραγματεία", "Πρώτα γραπτά: Πραγματεία για τη διόρθωση του νου, Σύντομη πραγματεία"). Το έργο και η έρευνά του αφορούν κυρίως στον Σπινόζα και στον σπινοζισμό, στην ιστορία των φιλοσοφικών και πολιτικών ιδεών από τον Αναγεννησιακό Ουμανισμό μέχρι τον Διαφωτισμό, καθώς και στη μεθοδολογία της Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς ειδικούς σήμερα στη φιλοσοφία του Σπινόζα, στην οποία έχει αφιερώσει πολυάριθμα διεθνώς αναγνωρισμένα βιβλία και άρθρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Ι. Αθανασάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (D.E.A.) στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας Pierre Macherey και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Raison et desir dans la philosophie de Spinoza" στην Ecole Normale Superieure de Lyon, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Pierre-Francois Moreau.
Συμμετέχει στις εργασίες του Institut d΄Histoire des Representations et des Idees dans les Modernites (IHRIM - UMR 5317), του Groupe de recherches spinozistes (GRS) και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών (ΦΛΣ Α.Π.Θ.). Το έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στον κλασικό ορθολογισμό και στα νεότερα φιλοσοφικά και επιστημονικά συστήματα σκέψης, με έμφαση στη φιλοσοφία του Σπινόζα, του Καρτέσιου και του Λάιμπνιτς, την πολιτική φιλοσοφία από τον Μακιαβέλι έως τη Γαλλική Επανάσταση και τη φιλοσοφία της νεότερης επιστήμης από τον Γαλιλαίο στον Λαπλάς.