Σοβιετική εναλλακτική τέχνη 1956-1988 από τις συλλογές Κωστάκη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σοβιετική εναλλακτική τέχνη 1956-1988 από τις συλλογές Κωστάκη

Μαρία Τσαντσάνογλου

25.00€ -10% 22.50€
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει και να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς φήμης συλλογής του Γιώργου Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας. ο Γιώργος Κωστάκης δεν ήταν απλώς ένας ιδιοφυής συλλέκτης ήταν , αναμφισβήτητα, μια χαρισματική προσωπικότητα με σπάνιο καλλιτεχνικό ένστικτο και με μοναδική ικανότητα να συλλέγει έργα ύψιστης ποιότητας και απαράμιλλης ομορφιάς. Το έργο τέχνης ήταν για τον Κωστάκη η ηθική και πνευματική προέκταση του εαυτού του, πράγμα που περίτρανα απέδειξε με την καταπληκτική συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας που απέκτησε ταυτίζοντας διεθνώς το όνομά του με τα έργα αυτής της κατηγορίας. Σε όλη του τη ζωή αποδείκνυε ότι αγαπούσε και υπερασπιζόταν την τέχνη και το ύψιστο δικαίωμα ελευθερίας του δημιουργού. Υπήρξε καλός φίλος και συμπαραστάτης για όλους τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες που, για να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό του Ιλιά Καμπακόφ, "Δεν μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα της ιδεολογικής ή αισθητικής λογοκρισίας". Ο Γιώργος Κωστάκης απέκτησε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων ρωσικής εναλλακτικής τέχνης της περιόδου από το I956 ως το Ι977, συλλογή την οποία συμπλήρωσε στη δεκαετία του Ι980 η κόρη του Αλίκη, μια συλλογή που προσωπικά θα την ονόμαζα "ρωσική μετα- πρωτοπορία". Ο Ανατόλι Ζβέρεφ, ο Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, ο Ντιμίτρι Κρασνοπέβτσεφ, ο Βλαντίμιρ Γιανκιλέφσκι, ο Ιλια Καμπακόφ, ο Iβάν Τσούικοφ, ο Φραντσίσκο Ινφάντε, ο ΄Ιγκορ Μακαρέβιτς, n Ιρίνα Νάχοβα κ.ά., καλλιτέχνες διεθνώς γνωστοί σήμερα, εκπροσωπούνται στη συλλογή με έργα που δείχνουν όλο το πέρασμα της εναλλακτικής τέχνης στη Σοβιετική ΄Ενωση, από τον νέο εξπρεσιονισμό στον μινιμαλισμό και από την κινητική τέχνη στην εννοιολογική τέχνη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΚΜΣΤ που πρωτοπαρουσιάζει διεθνώς τα έργα αυτά και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Αλίκη Κωστάκη για την εμπιστοσύνη της και την ανεκτίμητη Βοήθεια που μας παρέχει. Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Μπόλης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Μαρία Τσαντσάνογλου

Μαρία Τσαντσάνογλου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Τσαντσάνογλου είναι διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Κώστας Πηγαδάς (Φωτογράφος)


Γιώργος Νικολαΐδης (Φωτογράφος)


Δημήτρης Σχίζας (Φωτογράφος)


Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής)


Μενέλαος Σταματέλος (Μεταφραστής)


Μαρία Τσαντσάνογλου

Μαρία Τσαντσάνογλου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Τσαντσάνογλου είναι διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
235
Διαστάσεις:
27χ21
Βάρος:
1.026 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση