Σημείον αντιλεγόμενον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σημείον αντιλεγόμενον

Aποσπάσματα από την «Άσκηση στον Χριστιανισμό»

Soren Kierkegaard

14.00€ -10% 12.60€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786185212674

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2023

  • Εκδότης

    Περισπωμένη

Η ευθεία επικοινωνία είναι για το Θεάνθρωπο κάτι αδύνατο, διότι, στο βαθμό που είναι σημείο αντιλεγόμενο, δεν μπορεί να πει τον εαυτό του ευθέως [...]· Μόλις πάψουμε [...] να προσλαμβάνουμε την ανακοίνωση αποκλείοντας αυτόν που την κάνει, μόλις τον λάβουμε υπόψη μας, και αυτός είναι ο θεάνθρωπος, ένα σημείο, ένα σημείο αντιλεγόμενο, αμέσως η ευθεία ανακοίνωση γίνεται αδύνατη, όπως ήταν και για τους συγχρόνους του. [...] Το Πνεύμα είναι η άρνηση του απευθείας άμεσου. Αν ο Χριστός είναι αληθινός θεός, πρέπει να είναι αγνώριστος, ντυμένος την αγνωρισία, και αυτό είναι η άρνηση της ευθύτητας. Άμεσα αναγνωρίσιμο είναι το είδωλο. Οι άνθρωποι μετατρέπουν το Χριστό σε είδωλο, και νομίζουν ότι δείχνουν πόσο σοβαροί είναι. Παίρνουν την ευθεία δήλωση και φτιάχνουν με τη φαντασία τους ένα χαρακτήρα που της αντιστοιχεί (κατά προτίμηση συναισθηματικό, με ευγενικό παρουσιαστικό, φιλικό βλέμμα, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ένας ανόητος πάστορας), και μετά είναι απευθείας συνολικά βέβαιο ότι ο Χριστός είναι Θεός. Τι απαίσια, συναισθηματική επιπολαιότητα! Όχι, δεν γίνεται κανείς Χριστιανός έτσι φτηνά: Είναι το σημείον το αντιλεγόμενον, και οι ευθείες δηλώσεις του είναι μόνο για να σας γίνει αναπόφευκτος και να αντιμετωπίσετε το σκάνδαλο της αντιλογίας, για να φανερωθούν οι σκέψεις της καρδιάς σας καθώς επιλέγετε αν θα πιστέψετε ή όχι.
Soren Kierkegaard

Soren Kierkegaard (Συγγραφέας)

Ο Soren Aabye Kierkegaard γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 5 Μαΐου του 1813 και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1855. Υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς της δανικής "χρυσής εποχής" της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης στη χώρα. Το έργο του διαπερνά τα σύνορα της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ψυχολογίας, της λογοτεχνικής κριτικής, της λογοτεχνίας και της μυθιστορηματικής αφήγησης. Ο Kierkegaard εισήγαγε το καυστικό στυλ αφήγησης με στόχο την κριτική στο κατεστημένο και την αναθεώρηση της Χριστιανικής πίστης εντός του χριστιανικού κόσμου. Παράλληλα, συνέβαλε κατά πολύ στην αναβάθμιση κάθε τομέα στον οποίο ασχολήθηκε. Θεωρείται "πατέρας του υπαρξισμού", αλλά και ως ο διανοούμενος που άσκησε κριτική στο έργο του Χέγκελ και των Γερμανών ρομαντικών. Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που συνέβαλε στην ανάπτυξη του ρομαντισμού, για το λογοτεχνικό πειραματισμό του, τη ζωντανή αναπαράσταση βιβλικών χαρακτήρων και τη μεταφορά τους σε σύγχρονα μοτίβα, την εφεύρεση νέων εννοιών που από τότε έχουν ανιχνευθεί και αναλυθεί πολλάκις από διανοούμενους, τις παρεμβάσεις του στην σύγχρονη άσκηση πολιτικής εξουσίας από την δανική εκκλησία και τις ένθερμες προσπάθειές του να αναλύσει και να ανανεώσει τη χριστιανική πίστη. Ο Kierkegaard, τέλος, καιγόταν από το πάθος του θρησκευτικού ποιητή και διέθετε απίστευτο διαλεκτικό ταλέντο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Μαρσέλλος

Χρήστος Μαρσέλλος (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε το 1968 στη Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ιστορία της σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne, όπου υπό την εποπτεία του Jean-Francois Marquet υποστήριξε τη μεταπτυχιακή του εργασία (D.E.A.) με θέμα: "Το πρόβλημα της γλώσσας στον Νίτσε και τον Χάιντεγκερ". Δίδαξε αρχαία ελληνικά στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Φιλοσοφίας στο Παρίσι. Συμμετοχές σε συνέδρια φιλοσοφίας, άρθρα και διαλέξεις που είχε δημοσιεύσει μέχρι τώρα σε περιοδικά θα κυκλοφορήσουν προσεχώς σε αυτοτελείς εκδόσεις. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι, προετοιμάζοντας τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Η προθετικότητα του αισθήματος στη γερμανική φιλοσοφία" (Πανεπιστήμιο Paris Χ-Nanterre).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
20x15
Βάρος:
0.19 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση