Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600219043
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα δραματικά γεγονότα στον Λίβανο που ακολούθησαν την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη εξακολουθεί να παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή που την τελευταία πενταετία (2000-2005) δείχνει να διανύει μια από τις πιο ταραγμένες πολιτικά περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2000 οδηγώντας σε πλήρη αποτελμάτωση την ειρηνευτική διαδικασία, και ο δεύτερος Αμερικανο-Ιρακινός πόλεμος, την άνοιξη του 2003, που έφερε νέα δεδομένα στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, έδειξαν ότι η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα είναι καθοριστική για το πολιτικό αύριο της περιοχής. Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το πιθανολογούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ όπως αναφέραμε στην αρχή, η δολοφονία Χαρίρι, ξύπνησε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο που συγκλόνισε συθέμελα την μεσογειακή αυτή χώρα από το 1975/1990. Το βιβλίο του Δημήτρη Παπανδρέου, γνώστη της περιοχής, (. . .) έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ιστορικές καταβολές των μεγάλων πολιτικών κρίσεων της Μέσης Ανατολής, η σημερινή ένταση των οποίων μας παραπέμπει ανεπιστρεπτί.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ΄ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.
Ο Δημήτριος Παπανδρέου του Δημοσθένη, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι πτυχιούχοςτης Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) καθώς και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Παρισιού (1990). Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αραβικά. Το 1995 εισήλθε στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την τριετία 1997-2000 διετέλεσε Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και η συγγραφική του δραστηριότητα εντοπίζονται στο πεδίο της Ιστορίας και ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με την Ιστορία των Λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι συγγραφέας του έργου "Βυζάντιο", προοπτικές ιστορικών μεταβολών και ιδεολογικής διαλεκτικής, από τις αρχές ως την τέταρτη Σταυροφορία" Εκδόσεις Τζαφέρη, Αθήνα 1992. Από το 1997 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης "Νέα Κοινωνιολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα