Σιδηροδρομικοί σταθμοί
zoom in

Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όλα κινούνται. Οι επιβάτες, οι εργαζόμενοι, τα εμπορεύματα, το ίδιο το τρένο... Η ταχύτητα κίνησής τους είναι σημάδι των καιρών. Σήμερα το ξέρουμε καλά, όλα κινούνται πιο γρήγορα. Μοναδική σταθερά, σημείο αναφοράς, ο ίδιος ο σταθμός με τις εγκαταστάσεις του. Οι αιώνες περνούν 19ος-20ος-21ος, αλλά οι σταθμοί παραμένουν στη θέση τους και οι περισσότεροι αποτελούν κομμάτια της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μην παραξενεύεστε καθόλου. Ο σταθμός της Ολυμπίας είναι αρχαιοπρεπής, της Πελοποννήσου εκλεκτικιστικός, του Βόλου μας φέρνει πιο κοντά στην Κεντρική Ευρώπη... Ο καθένας είναι τόσο ξεχωριστός και όλοι μαζί παρουσιάζουν μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Είτε ερειπωμένοι είτε καλά συντηρημένοι, τα σημεία αναφοράς και στάσης δίπλα στις σιδερένιες ράγες είναι ένας ανεκτίμητος και καλά κρυμμένος θησαυρός που οφείλουμε να ανακαλύψουμε.
Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του φωτογραφικού λευκώματος που κρατάτε στα χέρια σας είναι σίγουρο ότι θα θελήσετε για ακόμη μια φορά να ταξιδέψετε με τρένο. Κι όταν με το καλό το πραγματοποιήσετε, να θυμάστε ότι κάθε στάση, κάθε πέρασμα από φυλάκιο ή ξεχασμένο σταθμό θα έχει μεγαλύτερη αξία. Και ξαφνικά θα ανακαλύψετε πως είστε εσείς που δίνετε αξία στον θησαυρό αυτό, μαζί με τους σιδηροδρομικούς, τους εργάτες, τους μηχανοδηγούς, τους σταθμάρχες και κάθε ταξιδιάρικη ψυχή που πέρασε ή στάθηκε εδώ. Στην Ελλάδα.

Γιάννης Ντρενογιάννης, Αύγουστος 2007

Νίκος Κόκκας

Νίκος Κόκκας (Φωτογράφος)

Ο Νικόλαος Θ. Κόκκας γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1964. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αναγεννησιακή τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Hull της Μ. Βρετανίας. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Θράκη όπου ασχολείται με την καταγραφή του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες ενώ έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γιάννης Ντρενογιάννης (Φωτογράφος)


Γιάννης Σκουλάς (Φωτογράφος)

Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και εργάζεται στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 1996, έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές.

Κλαίρη Μουσταφέλλου (Φωτογράφος)


Γιάννης Μπεχράκης

Γιάννης Μπεχράκης (Φωτογράφος)

O Γιάννης Μπεχράκης (1960-2019), γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα (Athens School of Arts and Technology) και στο Λονδίνο (Middlesex University). Άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος το 1985 και ως φωτορεπόρτερ το 1987 στο πρακτορείο Reuters, του οποίου στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του προϊστάμενου του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Βραβεύτηκε με διεθνή βραβεία, οργάνωσε ατομικές και συμμετείχε σε συλλογικές εκθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2015 η εφημερίδα "Guardian" τον ανακήρυξε "φωτογράφο της χρονιάς", για τη φωτογραφική κάλυψη των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην ελληνική ενδοχώρα. Τον Απρίλιο του 2016, η φωτογραφική ομάδα του πρακτορείου Reuters (Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Stoyan Nenov, Laszlo Balogh), μοιράστηκε διεθνώς το κορυφαίο βραβείο Pulitzer/Κατηγορία φωτογραφίας "έκτακτης επικαιρότητας", με τη φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας "The New York Times" (Mauricio Lima, Sergey Ponomarev, Tyler Hicks, Daniel Etter), "για τις καθηλωτικές τους φωτογραφίες, καθεμιά με τη δική της φωνή, που ακολουθούν κινούμενους πρόσφυγες μέσα από εκατοντάδες μίλια αβέβαιων συνόρων προς άγνωστους προορισμούς". Την ίδια χρονιά, συμμετείχε με φωτογραφίες του στην έκθεση "Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ζωές/Άγνωστες οδύσσειες" του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενήθηκε στη συνέχεια και στην Αθήνα (Φεστιβάλ Αθηνών). Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Κατερίνα Νομικού (Φωτογράφος)


Γιώργος Δέτσης (Φωτογράφος)


Περικλής Μεράκος (Φωτογράφος)


Κώστας Κατσιγιάννης (Φωτογράφος)


Δημήτρης Βαραλής (Φωτογράφος)


Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Δημήτρης Ν. Μανιάτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα. Έργα του: "Ληστής", θεατρικός μονόλογος. "Eγώ είμαι ένας άλλος", διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος). "Bασίλης Τσιτσάνης", επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
22x26
Βάρος:
0.624 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση