Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604760572
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Με ένα δίγλωσσο CD-ROM, που περιλαμβάνει τα κείμενα του σεμιναρίου και ένα DVD με τις εργαστηριακές εφαρμογές, παρακολουθούμε την ιστορική και την τεχνολογική εξέλιξη των φωτογραφιών, από τις πρώτες μεθόδους εκτύπωσης (1839) έως την παραγωγή ψηφιακών τυπωμάτων και όχι μόνο. Επιπλέον, μαθαίνουμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατήρηση του ευαίσθητου φωτογραφικού υλικού, με βάση τη σύσταση της εικόνας και τις συνθήκες φύλαξης και έκθεσης. Οι πλέον διακεκριμένοι ειδικοί από όλο τον κόσμο επιχειρούν μια θεωρητική, ιστορική, αλλά και πρακτική προσέγγιση των θεμάτων. Το δίωρο DVD περιλαμβάνει την ανατύπωση σημαντικών ιστορικών φωτογραφικών και φωτομηχανικών τεχνικών, όπως οι αλβουμίνες, οι παλλαδιοτυπίες, οι κυανοτυπίες, η φωτοχαρακτική κ.λπ., αλλά και το κλειδί της αναγνώρισης ανάμεσα σε πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές του 19ου και του 20ου αιώνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κωστής Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη φωτογραφία και έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό εκθέσεων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
Ο Άλκης Ξανθάκης είναι καθηγητής και ιστορικός της φωτογραφίας. Έχει μέχρι σήμερα συγγράψει αρκετά βιβλία. Είναι σύμβουλος σε μουσεία και ιδρύματα σε θέματα σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας. Διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφικών μηχανών.
Ο Άλκης Ξανθάκης είναι καθηγητής και ιστορικός της φωτογραφίας. Έχει μέχρι σήμερα συγγράψει αρκετά βιβλία. Είναι σύμβουλος σε μουσεία και ιδρύματα σε θέματα σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας. Διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφικών μηχανών.
O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.