Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602581070
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Παναγιώτης Χιώτης αφηγείται εδώ την ιστορία της λατινικής και βενετικής κυριαρχίας, της Ιονίου Πολιτείας (1800-1807) και της (πρώτης και δεύτερης) Γαλλοκρατίας (1797-1799, 1807-1814) στα Επτάνησα με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο. Η ιστορία της Βενετοκρατίας και της Ζακύνθου αποτελεί τον τρίτο τόμο των "Ιστορικών Απομνημονευμάτων" του Χιώτη. Ο Ζακύνθιος λόγιος περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της Λατινοκρατίας (των Ανδηγαυών και των Τόκων) και της Βενετοκρατίας, της πλέον σημαντικής νεώτερης ιστορικής περιόδου στον Ιόνιο χώρο, που σφράγισε καθοριστικά τον χαρακτήρα των Επτανησίων. Στο τέλος του τόμου παρατίθενται κατάλογοι με τα "αρχοντολόγια" (δηλαδή τους cittadini των κοινοτήτων) της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Το έργο του συνεχίζει να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για τους μελετητές της ιστορίας της Βενετίας και της Επτανήσου. Ειδικά για τη Ζάκυνθο, είναι μοναδική πηγή, με αρχειακή σημασία, καθώς υποκαθιστά πρωτογενές αρχείο, που κάηκε ολοσχερώς κατά τον μοιραίο σεισμό του 1953.
Ο Παναγιώτης Χιώτης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 6 Αυγούστου 1814. Έζησε και εργάστηκε, ως δάσκαλος, στην αγαπημένη του πατρίδα στην οποία προσέφερε πάρα πολλά μέσα από το έργο του. Διετέλεσε επόπτης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου και μάλιστα συνέταξε (1883) τον κανονισμό λειτουργίας της. Διακρινόταν για το ερευνητικό του πάθος και για την εργατικότητά του. Το έργο του ακόμη και σήμερα, αποτελεί θησαυρό για τους ερευνητές της ιστορίας των Ιονίων Νήσων. Το 1849 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του έργου του "Ιστορικά απομνημονεύματα της Νήσου Ζακύνθου" και το 1858 εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος. Ο Χιώτης συνέχισε το έργο του με τον τρίτο τόμο που είχε τον τίτλο "Ιστορικά Απομνημονεύματα" (1863) και στη συνέχεια εξέδωσε ακόμη τρεις τόμους (Δ΄, 1864 - Ε΄, 1877 - ΣΤ΄, 1888).
Στο έργο του, από τον τρίτο τόμο και μετά, ασχολήθηκε κύρια με την Ιστορία της Επτανήσου. Τιμήθηκε για την προσφορά του, τόσο από το Ιόνιο, όσο και από το Ελληνικό κράτος.
Ο Παναγιώτης Χιώτης πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1896.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα