Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602082850
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Σαλαμπώ είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γκυστάβ Φλομπέρ και κατατάσσεται στα κλασικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Εκτυλίσσεται στην Καρχηδόνα το 241 π.Χ. Περιγράφει την εξέγερση των Μισθοφόρων λίγο μετά την προσωρινή παύση του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου με τους Ρωμαίους. Αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία του είδους του, είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών, μακρόχρονων επισκέψεων του συγγραφέα στους τόπους μάχης, ενδελεχούς μελέτης του τρόπου ζωής, των ηθών, των εθίμων και των στρατηγικών πολέμου εκείνης της περιόδου. Οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές και εκπλήσσουν τον αναγνώστη για την ακρίβειά τους σε μια περίοδο που οι προσβάσεις στις πηγές ήταν δύσκολες και οι αρχαιολογικές έρευνες σε πολλά σημεία είτε δεν είχαν ακόμα αρχίσει είτε δεν είχαν ολοκληρωθεί. Το κεντρικό θέμα της υπόθεσης, ο μανιασμένος έρωτας του Μάθου, αρχηγού των Μισθοφόρων, για τη Σαλαμπώ, κόρη του Καρχηδόνιου υπάτου Αμίλκα, πλαισιώνεται από σφαγές, ίντριγκες και πολιτικές έριδες. Από την πρώτη σελίδα ο αναγνώστης καθηλώνεται από τις πλούσιες περιγραφές, τον λυρισμό και τη ζωντανή γλώσσα, παρασύρεται στη δίνη του χρόνου και ταξιδεύει νοερά στην αρχαία Καρχηδόνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο κριτικός και πεζογράφος Μανώλης Γιαλουράκης (1921-1987) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και έζησε μέχρι το 1965. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην αλεξανδρινή εφημερίδα "Ταχυδρόμος". Το 1965 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια και ταξιδιωτικά για τα οποία και διακρίθηκε. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο, για το ταξιδιωτικό του έργο "Κρήτη" (1960) και για το βιβλίο "Καβάφης, από τον Πρίαπο στον Μαρξ" (1975). Στον τόπο καταγωγής του, τη Βουλισμένη της Κρήτης, έχει δημιουργηθεί προς τιμήν του η "Γιαλουράκειος Βιβλιοθήκη".
Ο Γουσταύος Φλωμπέρ γεννήθηκε το 1821 στη Ρουέν και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Η αποτυχία στις εξετάσεις, οι συχνές κρίσεις επιληψίας και προπάντων η βαθιά του επιθυμία να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία, δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Έζησε μακριά από το θόρυβο της πρωτεύουσας, κοντά στη μητέρα και στην αγαπημένη ανιψιά του, με πολύ λίγα διαλείμματα στην ασκητική ζωή που είχε επιλέξει: δύο μεγάλα ταξίδια και κάποιες μικρές επισκέψεις στο Παρίσι, για να βλέπει τους φίλους τους: τον Γκωτιέ, τον Τουργκιένιεφ, τον Ταιν, τον Ρενάν, τη Γεωργία Σάνδη. Γενναιόδωρος με τους ομοτέχνους του, αφοσιωμένος στους ανθρώπους που αγάπησε, θυσίασε τη μικρή περιουσία του για να στηρίξει τους συγγενείς του και πέθανε πάμπτωχος το 1880. Εκτός από την περιπετειώδη σχέση του με τη Λουίζ Κολέτ -που έμεινε στην ιστορία λιγότερο για τα ποιήματά της και περισσότερο για το θυελλώδες ταμπεραμέντο και τους έρωτές της με διάσημους συγγραφείς- ο Φλωμπέρ φύλαξε πιστά τον ανεκπλήρωτο έρωτα των δεκαέξι χρόνων του για την κυρία Σλέσινγκερ, και τον αποθανάτισε στην "Αισθηματική αγωγή" (1869).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα