Ρουμανικά έγγραφα του Αγίου Όρους: Αρχείο Ιεράς Μονής Ιβήρων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρουμανικά έγγραφα του Αγίου Όρους: Αρχείο Ιεράς Μονής Ιβήρων

Florin Marinescu

40.76€ -10% 36.68€

[...] Ο κ. Μαρινέσκου, άριστος γνώστης των δύο γλωσσών (ελληνικής και ρουμανικής) και ρέκτης της επιστημονικής ερεύνης και τεκμηριώσεως, δούλεψε στα χειρόγραφα αρχεία. Συνέλεξε και άλλα σχετικά στοιχεία από τη Μονή. Τα συνέκρινε με επί τόπου επισκέψεις ρουμανικών αρχείων. Συνεργάστηκε με επιστήμονες και ιστορικούς της ελληνικής και ρουμανικής πλευράς. Και μας έδωσε μία κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της παρουσίας της Μονής Ιβήρων στην περιοχή της παλαιάς Μολδοβλαχίας.
Στην εισαγωγή του αναφέρει τα ιβηρικά μετόχια της ευρύτερης περιοχής. Εντοπίζει τη γεωγραφική τους θέσι. Περιγράφει την ιστορική τους γένεσι. Και διαπιστώνει πότε και πώς έγιναν κτήμα της Μονής Ιβήρων.
Η σοβαρή και κατοχυρωμένη αυτή μελέτη (με την περίληψι των εγγράφων) είναι ένα έργα πολύπλευρα χρήσιμο και πολλούς ερευνητές. Και ταυτόχρονα ένα κείμενο που ευχάριστα διαβάζεται από κάθε φιλίστορα αναγνώστη, που θέλει να γνωρίση άμεσα και να ψηλαφίση τον αγώνα των πιστών σε δύσκολους καιρούς· τις πολύπλευρες σχέσεις και την αλληλοβοήθεια Ιεράς Μονής και τοπικής ορθοδόξου Εκκλησίας. Την βοήθεια των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας προς τη Μονή Ιβήρων. Την ευλάβεια του πιστού λαού προς τη Μονή της Πορταϊτίσσης. Τις αφιερώσεις μονών, εκκλησιών και σκητών. Την παρουσία ρουμάνων μοναχών στη Μονή Ιβήρων και τα εξαρτήματά της. Την ευγνώμονα ανάμνησι εκ μέρους της Μονής με την απεικόνισι ηγεμόνων. Την εγγραφή τους στα δίπτυχα και τη μνημόνευσι εκφώνως σήμερα, ρουμανικών ονομάτων. [...]

(από το προλογικό σημείωμα του α΄ τόμου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων)

Florin Marinescu

Florin Marinescu (Συγγραφέας)

Ο Φλορίν Μαρινέσκου είναι ιστορικός-ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε στο Βουκουρέστι, στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπου ειδικεύτηκε στη ρουμανική κυριλλική παλαιογραφία (είναι ο μόνος παλαιογράφος με αυτήν την ειδικότητα στην Ελλάδα). Από το 1979 μέχρι σήμερα εργάζεται στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο. Τα πεδία έρευνάς του είναι: οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, γενεαλογία φαναριώτικων οικογενειών, ο Ελληνισμός της Ρουμανίας, σχέσεις του Αγίου Όρους με τις περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, ιστορία του ρουμανικού και του ελληνικού εντύπου, σχέσεις της Ηπείρου με Μολδαβία, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σχεδόν 50 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και πάνω από 80 μελέτες και άρθρα (μόνος ή σε συνεργασία) και έχει βραβευτεί με το βραβείο Comnene της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εραλδικής και Γενεαλογίας (Λουξεμβούργο 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
672
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.548 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση