Ήρωες των Ελλήνων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ήρωες των Ελλήνων

Οι καπετάνιοι, τα παλικάρια και η αναγνώριση των εθνικών αγώνων, 19ος-20ός αιώνας

Συλλογικό έργο

Στράτος Ν. Δορδανάς

Βάιος Καλογρηάς

15.00€ -10% 13.50€

Η αναγνώριση των αγώνων και των αγωνιστών του έθνους αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για κάθε κράτος. Στην Ελλάδα το ζήτημα αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τη νομοθετική εξουσία, λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκροτήθηκε και επεκτάθηκε ως κράτος. Ο επαναστατικός στρατός μας ήταν στρατός άτακτων πολεμιστών, που έπρεπε εκ των υστέρων να καταμετρηθεί, να αξιολογηθεί και να επιβραβευτεί ηθικά και υλικά από ένα κράτος χειμαζόμενο από μύριες δυσχέρειες. Η διαδικασία της γραφειοκρατικής αυτής αναγνώρισης αποτέλεσε το πρότυπο για γενεές αγωνιστών που ακολούθησαν κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ο λόγος ήταν πως σε όλους τους πολεμικούς αγώνες του ελληνικού έθνους οι άτακτοι, οι άνδρες δηλαδή των ένοπλων ανταρτικών ομάδων, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και εν τέλει απέκτησαν αίγλη δυσανάλογη των πραγματικών επιχειρησιακών επιτευγμάτων τους. Το 1821 είχε θέσει το πρότυπο του ιδανικού αγώνα, το οποίο αν και ξέφευγε από τα καθιερωμένα καθήκοντα των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, δεν μπορούσε να παραβλεφθεί από την οργανωμένη πολιτεία. Το αντίθετο μάλιστα, η τυχόν παράβλεψη ή καθυστέρηση της αναγνώρισης θα αποτελούσε συλλογική ντροπή, συγκρινόμενη με την ανιδιοτέλεια των εθελοντών πολεμιστών.
Όμως το 1821 έθεσε ακόμη ένα `πρότυπο`, αυτό της μεροληψίας, της παραγνώρισης, της αδικίας και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας, αδυναμίες που θεωρήθηκαν δεδομένες σε κάθε χρονική περίοδο αναγνώρισης εθνικών αγωνιστών. Ανασκοπώντας το παρελθόν με σχετική ψυχραιμία, μπορούμε σήμερα να δεχτούμε πως τέτοιου είδους νομοθετικές διαδικασίες και ρυθμίσεις δεν ήταν δυνατό να είναι απλές, λόγω της κλίμακας και της φύσης τους, ειδικά μάλιστα όταν αφορούσαν οικονομική αποκατάσταση. Μπορούμε επίσης να δεχτούμε πως η τεράστια συμβολική σημασία των αγώνων αυτών για την Ελλάδα κατέστησε την αναγνώρισή τους διαχρονικό αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης με πολλές προεκτάσεις.
Τις δύο αυτές παραδοχές εξετάζει διεξοδικά ο ανά χείρας τόμος, προϊόν εξαντλητικής μελέτης πηγών, εστιάζοντας σε τρεις κεφαλαιώδους σημασίας τομές της ελληνικής πολεμικής ιστορίας, τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το Μακεδονικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, που βασίστηκαν αποκλειστικά στη συμμετοχή εθελοντών και ανέδειξαν σχεδόν το σύνολο των επίσημα τιμώμενων εθνικών ηρώων. Πιστεύουμε ότι πλέον μας χωρίζει χρονική απόσταση ασφαλείας μιας ολόκληρης γενιάς, ακόμη και από την τελευταία φάση των αναγνωρίσεων της Αντίστασης, γεγονός που επιτρέπει να αποτιμήσουμε ψύχραιμα τις διαδικασίες αυτές αλλά και τους συναφείς πολιτικούς διάλογους που αναπτύχθηκαν. Αποτελούν σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο, μέρος της λεγόμενης `δημόσιας ιστορίας` (public history), καθώς συνδέονται με τους βασικούς χρονικούς κύκλους νοηματοδότησης του εθνικού μας βίου, που αφορούν μεγάλες τομές της πολιτικής μας ιστορίας, και εν τέλει καθορίζουν την κλίμακα των ιδανικών μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στράτος Ν. Δορδανάς

Στράτος Ν. Δορδανάς (Συγγραφέας)

Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Α.Π.Θ., ενώ από τις αρχές του 2006 διδάσκει στο τμήμα βαλκανικών σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των γερμανο-ελληνικών σχέσεων κατά τον 20ό αι., καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας την αναφερόμενη περίοδο. Ειδικεύεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Καλογρηάς (Συγγραφέας)

Ο Βάιος Καλογρηάς γεννήθηκε το 1974 στην Καρλσρούη της Γερμανίας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Κατάγεται από την Ορμύλια Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Το 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς με θέμα "Κατοχή, Αντίσταση και Συνεργασία στη Μακεδονία 1941-1944" (υπό έκδοση). Πήρε μέρος στα συνέδρια του Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων που διεξήχθησαν στη Σαμοθράκη (2004), την Πρέβεζα (2005) και την Αίγινα (2007). Άρθρα του δημοσιεύθηκαν στους τόμους "Οι Άλλοι Καπετάνιοι" (επιμ. Νίκος Μαραντζίδης, εκδ. Εστία) και "«Εχθρός» εντός των Τειχών" (επιμ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Χάγκεν Φλάισερ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αντωνίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσης Τσιρώνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Πασχαλούδη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Πασχαλούδη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτηρούλα Βασιλείου

Σωτηρούλα Βασιλείου (Συγγραφέας)

Η Σωτηρούλα Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου έλαβε επίσης με άριστα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της δίπλωμα. Στην εργογραφία της περιλαμβάνεται, πέρα από τα επιστημονικά άρθρα, η μονογραφία Το ονομαστικόν στη Μακεδονία (1750-1900): Διαφωτισμός και ονοματοδοσία, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2012.Διετέλεσε υπότροφος του ΙΚΥ Κύπρου, του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και επιστημονική συνεργάτιδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της οθωνικής περιόδου, τις ιδεολογικές αναζητήσεις των Ελλήνων κατά τον 19ο αιώνα και τη μεταπολεμική διαχείριση και σταδιοδρομία των συντελεστών των εθνικών αγώνων, σε Ελλάδα και Κύπρο. Σχετικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Ασχολείται, επίσης, με τη μικροϊστορία και τη μελέτη οικογενειακών αρχείων, ενώ διηγήματα και νουβέλες της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κ. Γούναρης (Επιμέλεια)

O Βασίλης Γούναρης έχει πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη νεώτερη Ιστορία από το Α.Π.Θ. και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας νεοτέρων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Επίσης διευθύνει το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγών στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας των μελετών "Steam over Macedonia: Socio-Economic change and the railway factor" (Boulder, 1993) και "Στις όχθες του Υδραγόρα: οικογένεια, οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι, 1897-1911" (Αθήνα, 1999), που αμφότερες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τελευταία του εργασία είναι το βιβλίο "Τα Βαλκάνια των Ελλήνων: Από το Διαφωτισμό έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", (Θεσσαλονίκη, 2007). Είναι επίσης επιμελητής των τόμων "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997) και "Ο φόρος του αίματος: εκτελέσεις, βία και ασιτία στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής" (Θεσσαλονίκη, 2001).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
340
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.713 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση