Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609489508
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο έχουν γραφτεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα, τα περισσότερα την τελευταία επταετία. Τρία είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά: κατά πρώτο, έχουν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), κατά δεύτερο, αφορούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ιστορία της τέχνης και, κατά τρίτο, ενώ, αρκετά από αυτά, προορίζονταν να δημοσιευθούν τελικώς έμειναν (με δύο εξαιρέσεις) αδημοσίευτα (ορισμένα μάλιστα δεν έφτασαν καν στο ακροατήριο παρότι αυτός ήταν ο αρχικός τους προορισμός). Ατύχησαν, με δυο λόγια. Αυτή την «αδικία» που υπέστησαν τα κείμενα αποκαθιστά η παρούσα έκδοση. Εξ’ ου και ο τίτλος Restitutions, Αποκαταστάσεις (που, σε άλλο πλαίσιο, τον χρησιμοποιεί ο Derrida για τη ζωγραφική). Μαζί τους, επωφελούνται και όσα δεν προορίζονταν να δημοσιευθούν. Τα κείμενα για λειτουργικούς λόγους έχουν χωριστεί σε τρεις (άτυπες) ομάδες ανεξαρτήτως της χρονολογίας συγγραφής τους. Μπορούν φυσικά να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά. Τα κείμενα παρουσιάζονται με τη μορφή με την οποία γράφτηκαν, διατηρώντας κάποτε τον «προφορικό» τους χαρακτήρα.
Περιεχόμενα: Τέχνη και αντίσταση / Ανθρωπιστική καταστροφή: ο ανθρωπισμός ως καταστροφή / Περί ορίων και όρων: σύγχρονη τέχνη και ιστορία της τέχνης / Νέα ιστορία της τέχνης και πολιτιστικές σπουδές: ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω; / Τέχνη, μνήμη, καταστολή: το αρχείο σήμερα / Τι να κάνουμε; / Μοντερνισμός και εικαστικές τέχνες: η ελληνική περίπτωση / Tériade: τεχνοκρίτης και συλλέκτης / (Στον Κύριλλο Σαρρή) / Η φωτογραφική εικόνα: ανάμεσα στο «γεγονός» και την «επινόηση» (ένα σχόλιο για την αναλογική και την ψηφιακή τεχνολογία) / Το μουσείο: μια ιστορική τοπολογία / Επιμελητές βιβλίων τέχνης: οι επιμελώς απόντες / Ιστορία τέχνης για καλλιτέχνες / Καλλίστρατος: ο φτωχός συγγενής του Φιλόστρατου
Ο Νίκος Δασκαλοθανάσης είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico (Η ζωγραφική του GiorgiodeChirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου, Αθήνα, εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα βιβλίο για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη (Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα, Αθήνα, εκδόσεις Άγρα, 2004) και μια μελέτη για την πρώιμη συγκρότηση της ιστορίας της τέχνης στην Ευρώπη (Ιστορία της τέχνης: η γέννηση μιας νέας επιστήμης: από τον 19ο στον 21ο αιώνα, Αθήνα, εκδόσεις Άγρα, 2013). Έχει την ευθύνη της περιοδικής έκδοσης Ιστορία της τέχνης (εκδόσεις futura).
Ο Νiκος Δασκαλοθανάσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1961. Είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχαιολογία στην Aθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και ιστορία της τέχνης στις Βρυξέλλες (Universite Libre de Bruxelles), το Παρίσι (Universite de Paris I, Pantheon-Sorbonne) και τη Νέα Υόρκη (The Graduate School and University Center of The City University of New York). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Aπό το 1994 υπήρξε αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "The Art Magazine". Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico ("Η ζωγραφική του Giorgio de Chirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου", εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα δοκίμιο για τη θεωρία του Clement Greenberg ("Aριάδνη", τ. 9, 2003) και μια μελέτη για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη ("Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα", εκδόσεις Άγρα, 2004), ενώ ήταν ένας από τους συγγραφείς του καταλόγου της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Outlook" (Aθήνα, ΑΣΚΤ-Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη, 2003). Έχει επίσης επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των Πρακτικών της δίκης του Brancusi κατά του αμερικανικού Δημοσίου ("Brancusi κατά ΗΠΑ", Aθήνα, εκδόσεις Ύψιλον, 2004), τον κατάλογο της έκθεσης στην ΑΣΚΤ "Συνομιλία; Τελευταία αποκτήματα του μουσείου Van Abbe" (Aθήνα, εκδόσεις Άγρα και Γκαλερί Bernier/ Eliades, 2002) καθώς και τις εκθέσεις και τους καταλόγους "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα 1985-2000" (Aθήνα, Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2001) και "Διδάσκοντας την τέχνη. H ιστορία της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της" (Aθήνα, ΑΣΚΤ, 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα