Το παρόν βιβλίο εστιάζει στις βασικές διαστάσεις της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης, δηλαδή στη βασισμένη στα ΓΣΠ χωρική προσέγγιση, η οποία αποτελεί και τον συνδετικό ιστό ανάμεσα στα τρία μέρη του βιβλίου και σε κάθε επέμβαση στον χώρο με βασικό στόχο του βιβλίου να παραμένει η αυτοδιδασκαλία των ΓΣΠ με τη χρήση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα QGIS.
Στηριζόμενο στα παραπάνω, το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη:
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τις βασικές εισαγωγικές έννοιες που είναι αναγκαίες για την κατανόηση των επόμενων μερών του βιβλίου. Το μέρος αυτό, εκτός από το κεφάλαιο που πραγματεύεται τις βασικές διαστάσεις της σχέσης γεωγραφικού χώρου και ΓΣΠ και πιστοποιεί τη χωρική φύση των ΓΣΠ (Κεφάλαιο 1), παρουσιάζει ένα κεφάλαιο κατατοπιστικό για τα ΓΣΠ (Κεφάλαιο 2) και ένα άλλο για την κατανόηση των λογισμικών ανοιχτού κώδικα (Κεφάλαιο 3). Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ανοιχτού λογισμικού QGIS (Κεφάλαιο 4). Παρουσιάζονται δηλαδή τα συστατικά του, τι μπορεί να πετύχει και πώς λειτουργεί.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου πραγματεύεται τη θεωρία και όλα τα αναλυτικά βήματα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και ειδικότερα του QGIS, δηλαδή στη διαδικασία εισαγωγής στοιχείων στο QGIS (Κεφάλαιο 5), στον τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης χωρικών βάσεων δεδομένων από τα στοιχεία αυτά (Κεφάλαιο 6), στη διαχείρισή τους (Κεφάλαιο 7), στην ανάλυσή τους (Κεφάλαιο 8) και στη χαρτογραφική απόδοσή τους (Κεφάλαιο 9) με τη χρήση του QGIS.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στη δημιουργία ενός αποδοτικού αλλά και εφικτού ΓΣΠ, δηλαδή στον σωστό καθορισμό του προβλήματος για την επίλυσή του με τη χρήση του QGIS, και παρουσιάζει λεπτομερώς μια εφαρμογή του QGIS που περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος, σε ένα συγκεκριμένο χωρικό πρόβλημα (Κεφάλαιο 10). Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα σύντομο κεφάλαιο με συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον των ΓΣΠ και των λογισμικών ανοιχτού κώδικα (Κεφάλαιο 11).