Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608947139
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το σινεμά βρισκόταν στο μαιευτήριο των τεχνών, ζητώντας να γεννηθεί από την κοιλιά της φυσικής (το μετείκασμα, ως διατήρηση της εντύπωσης της κίνησης, μετά από την πάροδο κλασμάτων του δευτερολέπτου), το σχέδιο και το σκίτσο ανέλαβαν ρόλο εμβρυουλκού.
Όταν, λίγο αργότερα, ο Ζορζ Μελιές και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ κουβαλούσαν το φεγγάρι στη γη ή έδιναν λαλιά στον Μίκι Μάους και στους άλλους ήρωες που τον περιβάλλουν, το σχέδιο (γνωστό ως κινούμενο) και το σκίτσο ήταν εκεί για να δημιουργήσουν ένα από τα πιο παραγωγικά παρακλάδια της έβδομης τέχνης.
Σήμερα ακόμη, κάθε φορά που η κινηματογραφική πρωτοπορία ζητάει το μερίδιό της, άλλοτε ως κόμικ, άλλοτε ως πειραματισμός από το τρέχον, σχεδόν χύδην, σελιλόιντ, το σχέδιο και το σκίτσο δανείζουν την τεχνοτροπία τους στους πιονέρους της αισθητικής.
Γίνεται ευδιάκριτο, λοιπόν, ότι κάθε σκαπάνη που αναλαμβάνει να οδηγηθεί στα θεμέλια της έβδομης τέχνης μοιραία θα πέφτει πάνω στα σκύρα του σχεδίου και του σκίτσου. Για το λόγο αυτό το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστη αναγνώριση στη συμβολή των σχεδιαστών και των σκιτσογράφων στη διαμόρφωση του κινηματογραφικού τοπίου, δίνει το χώρο του στους διακεκριμένους του είδους Γήση Παπαγεωργίου και Σπύρο Ορνεράκη, προκειμένου να μας δωρίσουν τον τρόπο με τον οποίον πέρασε μπροστά από τα μάτια τους και μέσα από το πενάκι τους ένας αιώνας ελληνικού σινεμά: πάνω σε πρόσωπα και φιγούρες ηθοποιών που όλοι τους γνωρίζουμε, λίγοι όμως τους διαβάσαμε έτσι όπως καθρέφτιζαν τα σώψυχά τους πάνω σε μια φευγαλέα έκφραση προσώπου.
Βασίλης Κεχαγιάς, διευθυντής Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γεννήθηκε το 1942 στα Χανιά της Κρήτης. Εργάστηκε ως γραφίστας στο χώρο της διαφήμισης και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη διαφημιστική εταιρεία "Μίνως". Το 1972 συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και ταυτόχρονα σκιτσάρει για τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Μετά τη μεταπολίτευση εργάσθηκε στην "Καθημερινή", στην "Πρωινή", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στις "Ειδήσεις", στο "Βήμα της Κυριακής" και στα "Κυριακάτικα Νέα".μ Το 1972 πήρε το δεύτερο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία και τη σκιτσογραφία για το θέατρο και συνεργάστηκε με το περιοδικό "Θέατρο". Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας απορρόφησε η εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Έχει επίσης αποδώσει σε σκίτσα, ιστορικές δίκες στη χώρα μας (το 1975 τις δίκες της δικτατορίας για το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και το 1991 τη δίκη Κοσκωτά για την εφημερίδα "Τα Νέα"). Το 2002 και το 2004 συμμετείχε ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής, στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας στη Ρόδο. Το 2006 συμμετείχε ως μέλος της διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 1994 δημιούργησε τη σχολή σκίτσου "Ορνεράκης", στην οποία διδάσκει σκίτσο, γελοιογραφία, εικονογράφηση, κόμικς, κινούμενο σχέδιο, computer animation και computer graphics.
Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα "Η Πρώτη" και στη συνέχεια με το "Βήμα", την "Ελευθεροτυπία" "Τα Νέα" και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 - 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση "Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι" το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το "Ελλάς! Χάρηκα!", ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα "Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε...". Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Στολές του Πολεμικού Ναυτικού". Ακολούθησαν τα λευκώματα "Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα" το 1999 και το 2000 "Ο μεγάλος θίασος".
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.