Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600401585
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τη σειρά αυτή την ονόμασα Διηγήματα Συγκινησιακής Φαντασίας (emotional fiction) κατά τη γνωστή σειρά των βιβλίων Επιστημονικής Φαντασίας (science fiction). Αν δηλαδή στα έργα επιστημονικής φαντασίας οι ήρωες ταξιδεύουν στο διάστημα, σε κόσμους φανταστικούς και σε περιπέτειες σε διαφορετικούς χρόνους ακόμα και σε διαστάσεις, οι δικοί μου πρωταγωνιστές ζουν φοβερές διαχρονικές εσωτερικές περιπέτειες που στηρίζονται στις αναμνήσεις και στη φαντασία. Ξαφνικά το παρελθόν γίνεται παρόν, αλλά και το παρόν γυρίζει πίσω να συναντήσει το παρελθόν του.
Έτσι, στο διήγημα το "Παγκάκι", εγώ ο ίδιος, μεσήλικας πια, ξεκινώ να συναντήσω την πρώτη μου αγάπη, πίσω στα δεκατέσσερά μου χρόνια, με όλη όμως τη γνώση του χρόνου που πέρασε κι όλα όσα συνέβησαν στο μεταξύ. Στο "Εάλω η Πόλις", είμαι αγγελιοφόρος του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, λίγο πριν από την Άλωση, αλλά ταυτόχρονα βρίσκομαι στη Βενετία σαν ένας τουρίστας γεμάτος αναμνήσεις και με ένα μήνυμα που δε θυμάμαι πια, για το Δόγη. Στο "Κρεβάτι", λίγο πριν κοιμηθώ, ξαναζώ ερωτικές σκηνές από διάφορους έρωτες σε διαφορετικές εποχές. Στην "Καταστροφή της Πομπηίας μου", καίγομαι μαζί με την αγαπημένη μου τη νύχτα του Βεζουβίου, αλλά ταυτόχρονα περιφέρομαι στα σημερινά της ερείπια και "θυμάμαι" το παρελθόν μου. Στη "Συνάντηση", εγκαταλείπω αντίγραφα του εαυτού μου σε πόλεις, σπίτια, πλατείες, νησιά, έτσι όπως περνάω και φεύγω, ώσπου μια μέρα η παλιά μου "σκιά" συναντά τον πραγματικό μου εαυτό, για να αποδειχθεί όμως για μια ακόμα φορά πως κι αυτός ήταν η "σκιά" του Πέτρου που είχε ήδη φύγει. Στη χιουμοριστική πάλι "Απελευθέρωση της Κύπρου", επεμβαίνω αναίμακτα και την απελευθερώνω. Τέλος, στη "Λύσσα", ο θάνατος και η αθανασία ενώνονται σε ένα εφιαλτικό μονόλογο μέσα σε απόλυτη ακινησία του χρόνου.
ΠΕΤΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ (1931-2004). Ο Πέτρος Αμπατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Κέρκαγατς της Μικράς Ασίας από τον πατέρα του και από την Κωνσταντινούπολη από την μητέρα του. Τα πρώτα οχτώ χρόνια της ζωής του τα πέρασε με την οικογένειά του στο Νέο Ηράκλειο και το 1939 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο πατέρας ασχολήθηκε με διαφόρων ειδών επιχειρήσεις (κέντρο διασκέδασης, θέατρο, αργυροχρυσοχοείο), όλες χωρίς επιτυχία και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής άνοιξε μεταφραστικό και δακτυλογραφικό γραφείο. Ο Αμπατζόγλου κινδύνεψε κατά την περίοδο αυτή να πεθάνει από αβιταμίνωση. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1950 και διορίστηκε μετά από διαγωνισμό στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών - Πειραιώς, από όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα λόγω της αδύναμης υγείας του το 1966. Το 1964 παντρεύτηκε την αρχιτέκτονα Καίτη Παπανικολάου. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνταξη κειμένων στη διαφημιστική εταιρεία Έργον και μετά τη συνταξιοδότησή του έφυγε με τη γυναίκα του για το Λονδίνο, όπου πέρασε από τότε μεγάλο μέρος της ζωής του. Το 1969 πήρε χορηγία από το ίδρυμα Φορντ και το 1973 επισκέφτηκε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. με υποτροφία του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ʼ60 από τις σελίδες της Νέας Εστίας και το 1962 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων "Με το Μινώταυρο" και στράφηκε αποκλειστικά στην πεζογραφία με εξαίρεση κάποιες μεταφραστικές απόπειρες σε περιοδικά. Το 1964 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο για το έργο του "Ισορροπία τρόμου". Ο Πέτρος Αμπατζόγλου ανήκει στους έλληνες πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Βασικό χαρακτηριστικό της γραφής του είναι η απόλυτη κυριαρχία του φαντασιακού στοιχείου και του συνειρμού, σε βαθμό που καταλύει τόσο τις παραδοσιακές αφηγηματικές δομές όσο και την όποια χωροχρονική συνοχή στην εξέλιξη του μύθου. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Πέτρου Αμπατζόγλου βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Αμπατζόγλου Πέτρος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αθήνα, Χάρη Πάτση, 1968, και Ζήρας Αλέξης, «Πέτρος Αμπατζόγλου», στο συλλογικό έργο «Η μεταπολεμική πεζογραφία · από τον πόλεμο του ΄40 ως τη δικτατορία του ΄67», Β΄, σ.184-199, Αθήνα, Σοκόλης, 1988.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών γεννημένων από το 19ο αιώνα έως το 1935, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
(Φωτό: Μαριλένα Σταφυλίδου)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα