Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786185320331
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνεται μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, το κόστος της οποίας καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο διάστημα 2010-15 εφάρμοσαν με διάφορα σχήματα "συνεργασίας" δύο μνημόνια, υπό τις επιταγές και οδηγίες της υπερεθνικής τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τη στήριξη των εγχώριων δυνάμεων της άρχουσας τάξης, με συνέπεια την οικονομική κατάρρευση της χώρας (μεγάλη μείωση ΑΕΠ, εκρηκτική ανεργία και φτωχοποίηση του λαού). Δυστυχώς, οι ελπίδες για ανατροπή της κατάστασης στις εκλογές του 2015 διαψεύστηκαν - σε λιγότερο από έξι μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταπατώντας τις διακηρυγμένες δεσμεύσεις για κατάργηση της λιτότητας και προώθηση προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, άλλαξε πορεία ευθυγραμμιζόμενη με τις απαιτήσεις της ξενόφερτης τρόικας και της ντόπιας ολιγαρχίας.
Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης & Έρευνας, με τις επεξεργασίες του και ιδιαίτερα τη διοργάνωση των ετήσιων επιστημονικών συνεδρίων τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στη θεωρητική θεμελίωση της εναλλακτικής πρότασης για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση και την ομηρία του ευρώ, και για ανάκτηση πρώτα απ` όλα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Ειδικότερα το τελευταίο διεθνές συνέδριο με θέμα "Προϋποθέσεις Υπέρβασης της Λιτότητας και της Επιτροπείας" που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2018 και παρουσιάζουμε σε αυτή την έκδοση, αποτελεί συγκεκριμένη προσπάθεια χάραξης του οδικού χάρτη της εναλλακτικής πολιτικής.
Ο Δημήτρης Καλτσώνης γεννήθηκε το 1967 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το 1996 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών στην κοινωνιολογία του δικαίου. Πρόσφατα εκλέχτηκε λέκτορας στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με αντικείμενο "Κράτος και Δίκαιο".
Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες καθώς και της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και εργασιών νομικοπολιτικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Τόλιος γεννήθηκε στη Λαμπεία Ηλείας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Berkbeck College) και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας - οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και ως μετακλητός υπάλληλος στην ελληνική Βουλή. Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και για τη δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη Μεταπολίτευση συμμετείχε δραστήρια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Εκλεγμένος για χρόνια στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμμετέχει στο Workshop των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αυτοδυναμίας Τροφίμων κ.α.
Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Στραβελάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α.) στο Department of Economics του "New School for Social Research" της Νέας Υόρκης με έμφαση στη Νομισματική Θεωρία και στα χρηματοοικονομικά. Αρχικά εργάσθηκε ως οικονομικό στέλεχος σε ναυτιλιακές εταιρείες. Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής και της συγγραφικής ομάδας του "Λεξικού της Σύγχρονης Οικονομίας" (εκδόσεις Σταφυλίδη 1999). Ασχολείται ενεργά με το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1993. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, καθώς και διπλωματούχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας όπου διδάσκει οικονομικά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 είναι διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την περίοδο 1978-1981 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο της Α΄ έδρας οικονομικής ανάλυσης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Πειραιά και συμμετείχε στο επιστημονικό περιοδικό "Ανάλυση" εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας", το οποίο εκδιδόταν στο πλαίσιο της έδρας αυτής. Κατά τα έτη 1985-1987 δίδαξε στο ΤΕΙ Πειραιά ως έκτακτος εκπαιδευτικός.
Στο διάστημα 1991-1992 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού "Μηνιαία Επιθεώρηση" (Monthly Review) και στο παρελθόν τακτικός συνεργάτης του. Έχε συμμετάσχει ως μέλος σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και είναι σύμβουλος και μέλος και μέλος επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και επιστημονικών εκδόσεων. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, απ6 το 1978 έως το 1986, όπου ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Προγράμματος.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Δομές και
Θεσμοί στην Τουρκοκρατία. Τα Αμπελάκια και ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμ6ς του ελλαδικού χώρου", εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα, 1988, "Οικονομία. κοινωνία, εξουσία. Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων", εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2004, "Οικονομική της Διοίκησης. Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας", εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2006. "Διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί την εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Πατάκη, 2008.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εργάζεται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη βαθμίδα του λέκτορα, από τον Ιούνιο του 2003. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στις Κοινωνικοοικονομικές Επιστήμες, με έμφαση στη Διεθνή Οικονομική και στην Αγορά Εργασίας, στο J. Kepler University του Linz Αυστρίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση της διακρατικής και της ενδοκρατικής διανομής εισοδήματος και στη διερεύνηση των επιπτώσεων του διεθνούς ανταγωνισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα