Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604673605
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Φόρης Γ. Παροτίδης λίγο πριν το θάνατο του (1988), σαν να τον διαισθανόταν, έγραψε το παρακάτω βιογραφικό του. "Γεννήθηκε το 1938 στο Κάτω Θεοδωράκι Κιλκίς, από γονείς Πόντιους που κατάγονταν από το Κιουμούς Μαντέν της Μερζιφούντας. Μετά τη Γερμανική Κατοχή εκπατρίστηκε με την οικογένεια του στο Σιδηρόκαστρο. Το 1957 έρχεται στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Τελειώνει το Β΄ νυχτερινό γυμνάσιο δουλεύοντας την ημέρα στις οικοδομές. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα σκηνοδεσίας και σεναρίων στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου - Θεάτρου Αθήνας.
Τρία χρόνια της Δικτατορίας πέρασε ως εξόριστος στη Λέρο. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία και δημοσίευσε ποιήματα, μελέτες καθώς και κριτικές κινηματογράφου και θεάτρου σε περιοδικά και εφημερίδες. Γίνεται αναποκριτής και υπεύθυνος της καλλιεχνικής στήλης στις εφημερίδες "Ελεύθερος Λόγος" και "Δημοκρατική Αλλαγή ". Αρχισυντάκτης στο "Δημοκρατικό Κιλκίς" και στο "Μαχητή του Κιλκίς".
Συνεργάτης σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, σε ποντιακά και σε ημερήσιες εφημερίδες.
Από τους βασικούς συντάκτες της Εγκυκλοπαίδειας του Ποντιακού Ελληνισμού. Κυκλοφόρησε βιβλία και μονογραφίες. Έχει ανέκδοτο υλικό με θέματα λαογραφίας, ιστορίας και τέχνης. Εργάστηκε ως τεχνίτης στη διεύθυνση αρχιτεκτονικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά".
Αισχύλος (525 - 455 π.Χ.). Υπήρξε πολύ μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και μεγαλύτερος απ όλους γενικά τους άλλους ομοτέχνους του. Ήταν επίσης αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης και μουσικός. Από τα έργα του 67 χάθηκαν και μόνο 7 διασώθηκαν ("Προμηθέας Δεσμώτης", "Ικέτιδες", "Πέρσες" και "Επτά επί Θήβαις", καθώς και η τριλογία του υπό τον τίτλο "Όρέστεια" που περιλαμβάνει τα μερικότερα έργα: "Αγαμέμνων", "Χοηφόροι" και "Ευμενίδες"). Ο Αισχύλος διακρίθηκε σαν μαχητής στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Πήρε εξάλλου, 13 πρώτα βραβεία από έργα του, εκτός από τα δεύτερα και τρίτα, που κατά καιρούς του απονεμήθηκαν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με το Αισχύλο η αρχαιοελληνική τραγωδία εξελίχθηκε, από τον αρχικό διθύραμβο, σε πολυπρόσωπη παράσταση και έφθασε στο μεσουράνημά της. Το ύφος του διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπειά του, το όλο δε έργο του για το βάθος, την πρωτοτυπία στη μορφή και την ισχυρότατη φαντασία του μεγάλου ποιητή. Κατά γενική, σχεδόν, αναγνώριση ο Αισχύλος υπήρξε μέγας και, από κάθε άποψη, ασύγκριτος δημιουργός. Πέθανε από ατύχημα στη Γέλα της Σικελίας, σε ηλικία 70 ετών, και τάφηκε εκεί. Κατά σχετική ανεπιβεβαίωτη παράδοση, μια χελώνα, πέφτοντας στο κεφάλι του από ψηλά, τον σκότωσε. Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μετά μνημείο, στο οποίο χάραξαν επίγραμμα, που το είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα