Πού να ζητήσω συγγνώμη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πού να ζητήσω συγγνώμη

Ποιήματα

Luan Xhuli

Μετά τη «Βιογραφία των ματιών», τη δεύτερη συλλογή του ποιητή από την Κορυτσά Λουάν Τζούλις που κυκλοφορεί στα ελληνικά -έχει ήδη εκδώσει τρεις συλλογές στην αλβανική γλώσσα- έρχεται το «Πού να ζητήσω συγγνώμη» σε επιμέλεια Γιάννη Ξανθούλη, μια διεισδυτική ματιά που ενδοσκοπεί τη λαχτάρα του μετανάστη να κατακτήσει λίγο σίγουρο χώμα μιας πατρίδας εν πολλοίς «ιδεατής». Με την ευαισθησία του σύγχρονου μεσήλικα που αγωνίζεται να ορίσει έναν καινούργιο κόσμο γύρω του, ο Λουάν Τζούλις, ξεδιπλώνει τις αδυναμίες μιας αέναης νοσταλγίας για το μέλλον, απολογούμενος τρυφερά για το παρόν αλλά και το αμετάκλητα δραματικό παρελθόν, που τον έμαθε να υποστηρίζει το πικρό δίκαιο των απόντων. «Δηλώνω φτωχός και σπάταλος δωρητής αγάπης.../ Ταπεινά./ Την δίνω χωρίς αίτημα/ και ζορίζομαι να θεραπευτώ από ψεύτικα αγκάθια...» Η αγάπη, η ευαισθησία, ο σεβασμός και η τρυφερότητα στα ποιήματα της συλλογής αρπάζουν τον αναγνώστη και τον μεταφέρουν σε νέα μονοπάτια φαντασίας. Μέσα από τις λέξεις βιώνει κανείς το συναίσθημα πως η καρδιά του χτυπά παράλληλα με άλλες ψυχές και πως οι καθημερινές του στιγμές συναντώνται με εκείνες άλλων ανθρώπων. Εκτός από την ποιητική συλλογή «Βιογραφία των ματιών» (Ελληνικά Γράμματα, 2006) έχουν προηγηθεί στα ελληνικά τα ποιήματα με τίτλο «Μυρίζω μήλο» (Καστανιώτης, 2003) και το παιδικό βιβλίο «Το κυπαρίσσι που τα ΄βαλε με τον ουρανό» (Ελληνικά Γράμματα, 2008). Στα αλβανικά έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: «Πιστεύω» (1990), «Η μάσκα της εποχής» (2004) και «Μια υπογραφή παραπάνω» (2006), ενώ έχει μεταφράσει στη μητρική του γλώσσα τέσσερα παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.

Luan Xhuli

Luan Xhuli (Συγγραφέας)

Ο Λουάν Τζούλις γεννήθηκε το 1955 στο Ντεβόλ της Κορυτσάς. Σπούδασε Βιομηχανική Χημεία. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε τοπικά έντυπα. Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία της πατρίδας του. Από το 1995 ζει στην Ελλάδα, με την οικογένεια τoυ. Τα ποιήματα του, στην ελληνική γλώσσα, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά όπως: "Λέξεις", "Οδός Πανός", "Ίndex", "Φάρος", "Εντευκτήριο", "Δέκατα", "Περίπλους", "Διαβάζω", κ.ά. Η συλλογή "Πού να ζητήσω συγγνώμη" συμπεριλήφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 38 καλύτερες ποιητικές συλλογές 2008-2010. Συμμετείχε σε τρία παγκόσμια φεστιβάλ ποίησης: Luxenburg 2008, Τήνος 2010, Αθήνα 2013. Είναι μέλος του συλλόγου "Κύκλος Ποιητών" της Αθήνας. Έχει επιμεληθεί μεταφραστικά (απόδοση στα αλβανικά από την ελληνική γλώσσα) τέσσερα παραμύθια από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Επίσης, από το 1990 μέχρι 2014 έχει εκδώσει στα αλβανικά επτά ποιητικές συλλογές. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Ξανθούλης

Γιάννης Ξανθούλης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Μερικά απ΄ αυτά: "Μέσα στο νερό δασκάλα", "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο", "Ο μάγος με τα χρώματα", "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα", "Μια τρελή τρελή πολυκατοικία". Σατυρικά κείμενα και θεατρικά έργα του - περισσότερα από τριάντα - παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο. Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την επιθεωρησιογραφία. Το 1981 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο μεγάλος θανατικός", και ακολούθησαν: "Οικογένεια μπες-βγες", 1982, "Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα", 1984, "Ο Σόουμαν δε θα ΄ρθει απόψε", 1985, "Το πεθαμένο λικέρ", 1987, "Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας", 1989, "Το ρόζ που δεν ξέχασα", 1991, "Η εποχή των καφέδων", 1992, "Η Δευτέρα των αθώων", 1994, "Το τρένο με τις φράουλες, 1996, "...Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες", 1998, "Ο Τούρκος στον κήπο", 2001, "Το τανγκό των Χριστουγέννων", 2003, "Ο θείος Τάκης", 2005, "Του φιδιού το γάλα", 2007. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, ιαπωνικά, δανέζικα, και σε άλλες γλώσσες. Πρόσφατα εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό του αφήγημα "Στην κουζίνα των φαντασμάτων" (από τη σειρά: "Η κουζίνα του συγγραφέα" των εκδόσεων Πατάκη), καθώς και μια ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων με θέμα την Κωνσταντινούπολη ("Κωνταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία", Μεταίχμιο, 2004). Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
109
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.207 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση